Wat betekenen de verschillende kleuren blauw op de profielenkaart ? (groenblauw, grijsblauw en helblauw)
De profielenkaart (‘kaart overzicht profielen Bergen’) is bedoeld om aan te geven waar de diverse profielen van de watergangen zijn gemeten. Op de kaart zijn de gemeten locaties genummerd en aangegeven met een dwarsstreep op de watergang. De donkerblauwe lijnen met de getallen en grijze streepjes zijn de watergangen die onderzocht zijn voor het baggerplan. Hier is de dikte van de baggerlaag bepaald. Dit zijn de watergangen die in beheer zijn bij de gemeente. De lijnen en profielen zijn in een topografische kaart gezet en de andere kleuren blauw zijn van de topografische kaart. Deze zijn niet van belang. Voor andere informatie dan de gemeten locaties kan de legger van het hoogheemraadschap geraadpleegd worden (‘Legger wateren 2020’).
Hoe is het toezicht op de waterkwaliteit geregeld? Uit de beantwoording hebben we begrepen dat HHNK toeziet op de waterkwaliteit. Maar over twee stukken hebben wij vragen, omdat inwoners ons wezen op de slechte waterkwaliteit:
- De waterkwaliteit van het meertje en omliggende wateren waar Schoorl-community natuurorganisaties en provincie NH enthousiast over hebben gekregen om de biodiversiteit te verbeteren. Maar daarvoor moet er echt gebaggerd worden! Ook omwonenden verheugen zich op een verbetering van de waterkwaliteit. Kan het college zich hiervoor inzetten?
Omdat de waterkwaliteit voldoet aan de doelstelling van ’t Meertje wordt hier verder geen onderzoek naar gedaan. Samen met Schoorl Community onderzoeken we wel de mogelijkheden om de biodiversiteit te verbeteren.
2. Hoekje Kogendijk en Van Blaaderenweg melden inwoners dat extreem smerig is.
Bij ons zijn er geen meldingen bekend dat het water op deze locatie extreem smerig is. Ook tijdens de bewonersparticipatie Overdacht Stedelijk Water in 2019 is dit niet aan de orde gekomen. Wij gaan de situatie ter plaatse bekijken en vervolgens met het hoogheemraadschap bespreken.
Laatste vraag: Kan kort uitgelegd worden wat gedaan wordt om de rivierkreeft te bestrijden?
De gemeente volgt de ontwikkelingen en het beleid van het hoogheemraadschap met betrekking tot de rivierkreeften. Momenteel is er nog veel onduidelijk over de meest effectieve methode van bestrijding. Op dit moment onderzoekt Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) daarom handelingsperspectieven om de populatie van exotische kreeften lokaal te beheersen.
Zie hierover https://www.stowa.nl/nieuws/zoeken-naar-oplossingen-voor-rode-amerikaanse-rivierkreeft . Wij wachten vooralsnog het beleid van HHNK en de lopende onderzoeken van o.a. de Stowa af.