Op donderdag 13 juni is het voorstel ‘financiering van woningverduurzaming met inzet van baatbelasting’ door de algemene raadscommissie behandeld.
De per woning te bepalen duurzaamheidsmaatregelen worden hierbij niet subjectgebonden gefinancierd maar objectgebonden. Door middel van een fiscale vaststellingsovereenkomst wordt de inning van het hiermee gepaard gaande bedrag in de vorm van een baatbelasting over maximaal 30 jaar gespreid. Bij verkoop van de woning gaan de resterende termijnen over op de nieuwe eigenaar.
In het voorstel is een pilot opgenomen om een beperkt woningen op bovenstaande wijze te verduurzamen. Tijdens de commissiebehandeling is het verzoek naar voren gekomen om de kaders te definiëren waarbinnen de pilot wordt uitgevoerd. Hieraan wordt door middel van de onderstaande kaders invulling gegeven.
De woningen die in de pilot worden betrokken;
- Dateren uit bouwjaren gelegen tussen 1960 en 1990;
- Kenmerken zich door de typering: rij- en hoek, vrijstaand, 2 onder 1 kap en geschakelde bouw;
- Zijn gelijkmatig verspreid over de kernen Bergen, Egmond-binnen, Egmond aan zee, Egmond aan de hoef, Hargen, Schoorl en Groet, mits de aanmeldingen hiertoe mogelijkheden bieden;
- Zijn niet in eigendom bij raadsleden, wethouders en medewerkers van de griffie en de GR werkorganisatie BUCH;
- Zijn bij voorkeur niet reeds op enige wijze verduurzaamd.