Plan van aanpak Participatie RES Lokaal

Begin november 2019 hebben de gemeenteraden van de BUCH het startsein voor het proces van de Regionale EnergieStrategie (RES) gegeven. In een amendement bij het raadsbesluit heeft de gemeenteraad van Bergen opgenomen “inwoners worden geconsulteerd eerder of gelijk aan stap 3 (lokale participatie).”

Op dinsdag 10 december 2019 heeft het college van Bergen het plan van aanpak Participatie RES Lokaal vastgesteld. In het plan van aanpak is rekening gehouden met het amendement. Het B&W besluit en bijbehorende plan van aanpak is ter kennisgeving aan de raad gestuurd. Het onderstaande vormt hiervan een verkorte weergave.

Overall planning van de RES; concept-fase en definitieve fase

Van november 2019 tot en met juni 2020 loopt de concept fase van de RES (stap 1 tot en met 4). Hierin vindt participatie plaats op scenario’s/zoekgebieden met regionale en lokale stakeholders (stap 2 en stap 3). In april/mei krijgen de raden ruimte voor het inbrengen van ‘bedenkingen en wensen’. De colleges sluiten deze fase af met een besluit in mei/juni.

Hierna volgt de 2e fase van het RES proces tot de vaststelling van definitieve RES in maart 2021. In dit 2e deel geeft het PBL terugkoppeling op de concept-opgave, vindt vervolgens een eventuele verdeling over gemeenten in regio NHN plaats en wordt dit meegenomen in het participatieproces voor de concretisering van de zoekgebieden naar zoeklocaties. De gemeenteraden sluiten deze fase af met een raadsbesluit over de definitieve RES.

Plan van aanpak voor stap 3; de lokale werkateliers en inloop-/participatieavond

Het doel van stap 3, de lokale participatie RES, is de lokale scenario’s/ zoekgebieden te ‘verrijken’ met lokale inbreng en tevens hiervoor het draagvlak te polsen. Het resultaat is een beeldverslag van het draagvlak en de zoekgebieden per gemeente.

De resultaten uit stap 2 worden gehanteerd als oriëntatie voor de bespreking met lokale stakeholders en de samenleving. Hiervoor is een specifiek werkatelier, het ‘Lokale scenario Atelier’, ontwikkeld door het ‘consortium’ in opdracht van het programmabureau RES NHN. De deelnemers aan het atelier kunnen hun voor- of afkeur bij de scenario’s  laten blijken, hun op- en aanmerkingen plaatsen en eventueel wijzigingen of  alternatieven inbrengen.

Het werkatelier voor de gemeente Bergen valt op woensdag 22 januari 2020; de locatie moet nog worden bepaald. De omvang van de ateliers worden afgestemd op het te verwachten aantal bezoekers. In Bergen vindt een werkatelier plaats voor 30 tot 60 personen. De raadsleden ontvangen een uitnodiging voor het atelier als toehoorder.

Om een eenduidige uitkomst van stap 3 en daarmee vergelijkbaarheid van de resultaten voor alle gemeenten in de regio NHN te verkrijgen, passen alle gemeenten in de regio dit lokale werkatelier toe. Het atelier wordt verzorgd in samenwerking tussen consortium en gemeenteambtenaren. Om te komen tot eenduidigheid draagt het consortium verantwoordelijkheid voor de verslaglegging.

Inloop-/participatiebijeenkomst ter afsluiting

Om het resultaat van stap 3 voor iedereen toegankelijk te maken, zal in de loop van februari/maart ter afsluiting van de lokale participatie in iedere BUCH-gemeente een inloop-/participatiebijeenkomst plaatsvinden; iedereen is welkom. Bezoekers kunnen hier ook hun op- en aanmerkingen op de resultaten kwijt.

Comments are closed.