Hierbij wordt u geïnformeerd over het eindverslag van de pilots regionale samenwerking Participatiewet. Hieronder een korte samenvatting, en in bijlage het volledige verslag.
In 2019 hebben de colleges Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk ingestemd met de start van drie pilots Regionale samenwerking op de uitvoering van de Participatiewet. Dit binnen de context van de volgende ambitie:
“Wij willen de mogelijkheden optimaliseren om mensen naar vermogen deel te laten nemen in de samenleving en perspectief bieden op deelname, door maatwerk en door aan te sluiten bij het leven van de mensen.”
De volgende pilots zijn door de betrokken organisaties Halte werk, WNK personeelsdiensten en de BUCH werkorganisatie opgezet en vanaf september 2019 uitgevoerd:
- Mens in beeld
- Vergroten mogelijkheden vergunninghouders
- Creëren doorzettingsmacht en uitwisseling kennis en ervaring rond de integrale aanpak complexe zaken waarbij de inwoner centraal staat.
In februari en september 2019 hebben wij u geïnformeerd over de voortgang van de drie pilots. De pilots zijn in januari 2020 afgerond met een eindverslag. De resultaten van de pilots worden middels deze memo met u gedeeld. U ontvangt het gehele eindverslag als bijlage.
Kernboodschap/Samenvatting resultaten
De pilots hebben inzicht gegeven in een andere manier van werken die meer aansluit op wat inwoners nodig hebben. Hieronder de belangrijkste conclusies.
- Aandacht en tijd voor de inwoner draagt bijna altijd bij aan het sneller participeren van een inwoner in de samenleving.
- Splitsing rechtmatigheid van doelmatigheid werkt. Dit biedt de mogelijkheid aan de professional en de klant om een vertrouwensrelatie op te bouwen waardoor achterliggende problemen makkelijker bespreekbaar waren en beter aan oplossingen kon worden gewerkt. Binnen de regio kunnen we veel van elkaar leren over hoe we dit vorm kunnen geven.
- Het moreel beraad is een goede methode om ingewikkelde vraagstukken casussen methodisch op te lossen.
- Brede dienstverlening en de inwoner goed kunnen ondersteunen vraagt om verschillende expertises nabij elkaar te organiseren, elkaar te vertrouwen en elkaar te kennen. Uitgangspunt blijft altijd als het eenvoudig kan, eenvoudig oplossen, maar voor complexere casussen maakt goede samenwerking tussen de domeinen en de uitvoering van de individuele wetten effectiever.
- Het samenwerken binnen één team waarbij de scheidlijnen tussen de verschillende uitvoeringsorganisaties wegvielen, heeft geleid tot eenduidige professionele opvattingen en heeft het professioneel handelen bevorderd.
- Bovenstaande conclusies worden breed gedeeld door alle uitvoerende medewerkers.
Vervolg
Op basis van de uitkomsten van de pilots, hebben de wethouders Participatie van de betrokken gemeenten een aantal uitgangspunten geformuleerd voor toekomstige samenwerking in de regio:
- inwoners uit onze regio moeten participeren naar vermogen en op die manier meedoen in de samenleving,
- maatwerk en aansluiten bij de leefwereld van die inwoners zijn daarbij cruciaal,
- toegang tot de voorzieningen moeten dus dichtbij de inwoners en integraal worden georganiseerd,
- maar, wat simpel kan simpel organiseren,
- we zoeken naar een eenvoudige faciliterende governance structuur,
- de wijze waarop het georganiseerd wordt moet betaalbaar zijn en blijven,
- samenwerking en een cultuur van samenwerken moet er toe leiden dat de inwoner de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft
Gebaseerd op deze uitgangspunten, schrijven de ambtelijke organisaties van de betrokken gemeenten een opdracht uit om te onderzoeken welk scenario het best recht zou doen aan deze uitgangspunten. Uiteraard worden belangrijke partijen als ondernemingsraden en cliëntenraden in dit proces betrokken. Een finaal scenario zal voor het zomerreces gereed zijn en wordt voorgelegd aan de deelnemende raden van de regio.
Bijlage: