N.a.v. de raadsmotie van 12 december over 5G heeft het college een brief gestuurd naar o.a. staatsecretaris mw. Keijzer met het verzoek de besluitvorming rond de wijziging van de Telecomwet in de Tweede Kamer te laten plaats vinden met inachtneming van de nodige zorgvuldigheid en ruimte voor maatschappelijk debat.
Op deze brief heeft Mw. Keijzer 19 februari 2020 geantwoord. Zij geeft aan dat het kabinet de nieuwste wetenschappelijke resultaten op de voet volgt en zich laat adviseren door het Kennisplatform EMV en organisaties als het RIVM, de Gezondheidsraad en GGD’en. De huidige blootstellingslimieten voor 3G en 4G blijven gelden voor 5G. Met 5G moet de optelsom van alle elektromagnetische velden nog steeds onder de Europees aanbevolen blootstellingslimieten blijven. Om burgers zekerheid te bieden dat de blootstelling van elektromagnetische velden binnen de limieten blijft, worden deze limieten vastgelegd onder de Telecommunicatiewet
De staatssecretaris wijst erop dat de verplichting om in te stemmen met redelijke verzoeken voor het plaatsen van small cells op overheidsinfrastructuur voortvloeit uit Europese regelgeving (Telecomcode). Zij herkent de vragen en zorgen die hierover leven bij gemeenten en heeft hier aandacht voor. Het wetsvoorstel tot implementatie van de Telecomcode is daarom op een aantal punten aangepast.
Verder zal in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een onafhankelijk bureau de bestuurlijke en financiële consequenties voor gemeenten in kaart brengen.