In de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard gaan vanuit de gemeenteraden geluiden op om een voorstel in te dienen om alle brandweerauto’s in Noord-Holland Noord uit te rusten met AED’s. Dit komt voort uit de wens om zoveel mogelijk AED’s beschikbaar te hebben en de kans op een succesvolle reanimatie zo groot mogelijk te maken.
Op dit moment zijn ongeveer 40 van de 72 tankautospuiten in de regio Noord-Holland Noord uitgerust met een AED. Op termijn worden alle tankautospuiten voorzien van een AED. De Veiligheidsregio heeft geen aparte planning om dit versneld te realiseren, maar heeft besloten bij elke vervanging van een brandweerwagen een AED aan de standaardbepakking toe te voegen. In de looptijd van de huidige mantelovereenkomst (2016-2024) wordt meer dan de helft van alle tankautospuiten vervangen. Daarbij is ook een groot aantal auto’s dat nu nog geen AED heeft. Dat komt omdat de AED niet behoorde tot de standaardbepakking en niet alle gemeenten voor de regionalisering een AED voor hun brandweerauto’s hebben aangeschaft. Het besluit van de Veiligheidsregio om de bepakking uit te breiden komt uit het oogpunt van goed werkgeverschap, niet vanwege uitbreiding van taken. Primair is het voor het eigen personeel vanwege de risico’s. Uiteraard kan de brandweer dan ook optreden daar waar zij met een reanimatie te maken krijgt. Omdat de kosten niet begroot zijn is gekozen voor de weg van de geleidelijkheid.
Het uitrusten van brandweerauto’s met een AED betekent niet dat de brandweer de vervanging zal worden van het huidige burgerAED netwerk. Standaard wordt de brandweer niet meegealarmeerd voor een reanimatie. Een van de redenen is dat een tankautospuit in veel gevallen niet sneller zal zijn dan burgerhulpverleners of ambulance en/of politie. Immers, het opkomen van de vrijwilligers naar de kazerne kost tijd. De kracht van burgerAED blijft daarom voorop staan in deze. Er zijn gebieden in de regio waar het wel van belang is om te overwegen de brandweer mee te alarmeren bij een reanimatie. Dat zijn gebieden waar de aanrijtijden van de ambulance en politie lang(er) zijn of er sprake is van een gekazerneerde brandweer. In 2016 heeft de Veiligheidsregio dit onderzocht. Daaruit is de wens voortgekomen om in de Rijp een pilot te starten vanwege de lange aanrijtijden van ambulance en politie. Dat vergt een aanpassing in de Meldkamer. Daarom is besloten de pilot na de verhuizing van de Meldkamer naar Haarlem op te pakken. Overigens kunnen de brandweervrijwilligers die zich aangemeld hebben als burgerAED-er, de alarmering voor burgerAED inmiddels via hun pager ontvangen.
Om een mogelijk voorstel vanuit de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard voor het beschikbaar stellen van AED’s aan de brandweer en het uitrukken van de brandweer naar reanimaties in het juiste kader te kunnen plaatsen, wordt er vanuit de Veiligheidsregio momenteel aanvullend onderzoek gedaan. Dit is voornamelijk op het gebied van de beschikbaarheid van AED’s en burgerhulpverleners. Dit onderzoek wordt nog dit voorjaar afgerond.