Verblijfsrecreatie in Noord-Holland Noord heeft een upgrade nodig zodat het gebied aantrekkelijk blijft voor toeristen. 45% van de verblijfsaccommodatie gaat achteruit als geen actie wordt ondernomen. De gemeenten in Noord-Holland Noord hebben, om dit te voorkomen, de krachten gebundeld en een programma hiervoor laten opstellen.
Samenwerking NHN op dossier verblijfsrecreatie
In Regio Noord-Holland Noord (NHN) werken de Provincie Noord-Holland, de drie regio’s, Regio Alkmaar, West-Friesland en Kop van Noord-Holland, samen op diverse onderwerpen, ondersteund door het Ontwikkelingsbedrijf. Een van die onderwerpen is verblijfsrecreatie. Het gaat hierbij om accommodaties zoals vakantieparken, campings, jachthavens, mini-campings, hotels, pensions.
Ambitie Regionale Visie: meest vitale verblijfsregio in 2030
In de ‘Regionale Visie Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord’ uit 2017 staat de ambitie vermeld: Regio Noord-Holland Noord als de meest vitale verblijfsregio van Nederland in 2030. Deze visie is vastgesteld door alle gemeenteraden in regio Noord-Holland Noord.
Binnen regio NHN is verblijfsrecreatie een onderwerp van aandacht doordat vraag en aanbod van accommodaties gedeeltelijk niet meer op elkaar aansluiten. Verblijfsrecreatie is in NHN een belangrijke sector met volop kansen, maar de sector staat ook onder druk en kent een complexe dynamiek. Als er geen verandering komt, verzwakt het gebrek aan vitaliteit de toeristische positie van regio Nood-Holland Noord.
Taskforce instellen
Het programma behelst het instellen van een taskforce voor ondernemers en gemeenten. De taskforce bestaat uit een vitaliteitsmanager en een excellentiemanager die ondernemers en gemeenten ondersteunen om daar zelf mee aan de slag kunnen gaan. De op te richten taskforce (1.6 fte) biedt ondernemers een kennisbank, inventariseert bedrijfsproblemen en ontwikkelt in aansluiting op de vraag, bedrijfstrainingen en coaching (bepaalde periode). Er wordt voorlichting gegeven over financieringsmogelijkheden.
Sparren, inspireren en kennis verschaffen, levert veel op. Het haalt ondernemers uit een impasse en maakt ze bewust van hoe ze ervoor staan en dat verbeteringen niet ingewikkeld hoeven te zijn. Bijvoorbeeld: Sommige parken zijn niet meer vindbaar en te afhankelijk van intermediairs. Met gerichte training is daar veel in te veranderen.