Bij de Algemene Raadscommissie op 7 mei 2020 is toegezegd dat de raad op de hoogte wordt gesteld van de werkwijze die wordt gehanteerd om de essentaksterfte tegen te gaan. De QuickScan essentaksterfte 2017 is hierbij richting gevend.
In 2017 is er een onderzoek gedaan naar de essentaksterfte in de gemeente Bergen. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden doormiddel van een Quikscan en is in december 2017 opgeleverd. In deze QuickScan zijn 862 geregistreerde essen onderzocht en wordt er beschreven hoeveel essen daadwerkelijk essentaksterfte hebben.
Onder deze 862 essen is een steekproef gehouden bij 80 essen verdeeld over 11 locaties. Op 7 locaties is essentaksterfte aangetroffen. De verwachting is dat binnen 5 tot 10 jaar alle gewone essen ( Fraxinus excelsior) zijn aangetast door de essentaksterfte. De door essentaksterfte aangetaste bomen worden tijdens de reguliere boomveiligheidscontrole meegenomen. Indien nodig worden de benodigde maatregelen uitgevoerd.
Er is geen meerjarig uitvoeringsplan opgesteld. De essen zijn dan wel ziek, maar kunnen afhankelijk van de zwaarte van de aantasting nog jaren blijven staan. Uitzondering hierop waren de essen op de Van Blaaderenweg. Deze essen hadden door zware aantasting zoveel dood hout gevormd, dat er na eventueel snoeien alleen maar een kale stam zou overblijven. Om deze reden hebben wij besloten om al deze essen te rooien en te vervangen door nieuwe bomen. Hierbij heeft er bewonersparticipatie plaatsgevonden. Tijdens de bewonersparticipatie waren er geen grote knelpunten. Ook zijn er geen bedenkingen tegen het voorstel naar voren gekomen en begrepen de bewoners waarom de zieke essen moesten worden verwijderd.