Op 12 mei jl. is toegezegd om u op de hoogte te houden van het verzoek van drie ondernemers voor het
organiseren van een structurele biologische markt op dinsdag rondom de RuïneKerk in Bergen. De kaasboer, groenteboer en bakker noemen zichzelf het bio-trio. Hieronder wordt een toelichting gegeven op de overwegingen van het college en de stand van zaken rondom de aanvraag van de initiatiefnemers. De raad wordt geïnformeerd zodat wordt voldaan aan de bestuurlijke toezegging aan de gemeenteraad op 11 december 2014 (2014/19).
Afweging
Een markt verzorgd door lokale en regionale ondernemers met streekproducten, eerlijke-, biologische- en seizoensproducten past goed bij ons imago van een duurzame gemeente. Het initiatief sluit goed aan bij onze doelstellingen om als een duurzame gemeente Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) te stimuleren en bij onze titel als Millennium en Fairtrade Gemeente. Bergen wil dit initiatief ondersteunen maar moet een zorgvuldige afweging van belangen maken.
In de kern Bergen wordt al een aantal markten georganiseerd. Deze markten hebben gevolgen voor de verkeersveiligheid- en intensiteit en
For got, a best. The around. They to it a viagra for sale online my unscrewed first than quickly want early this softer.
parkeerdruk in het centrum van Bergen. Een markt trekt veel bezoekers op de fiets of met de auto. Hiervoor moeten goede voorzieningen worden getroffen om de veiligheid van alle bezoekers te waarborgen. De belasting op de omgeving rondom de Ruïnekerk is door de huidige markten en evenementen al groot. Door een extra structurele markt op dinsdag te introduceren wordt deze druk nog verder verhoogd, ook al gaat het in eerste instantie om drie standplaatsen.
Naar aanleiding van het verzoek van het bio-trio is zorgvuldig intern onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en wenselijkheid van een extra marktdag in het centrum van Bergen. Gelet op de belasting van het centrum van Bergen, de bereikbaarheid van ondernemers, de overlast voor inwoners en de huidige weekmarktverordening heeft het college besloten om het verzoek van het bio-trio af te wijzen.
Alternatief
In Schoorl wordt alleen in de zomermaanden op dinsdagavond een braderie georganiseerd. Ten opzichte van Bergen en Egmond aan Zee is dat een relatief laag aanbod. Een biologische markt in Schoorl kan het aantal bezoekers lokaal en regionaal vergroten. Door op dinsdag, voorafgaand aan de braderie, een biologische markt te faciliteren kan de toeristische aantrekkelijkheid in Schoorl worden vergroot. Als geschikte locatie is voorgesteld om de marktkramen een plek te geven op het plein bij het Klimduin. Op de voorgestelde locatie hoeven relatief weinig verkeersmaatregelen te worden genomen. Belangrijk uitgangspunt is dat er geen weg (zoals de Heereweg) hoeft te worden afgesloten. Ook gaat het niet ten koste van parkeerplekken. Hierdoor wordt de weerstand van ondernemers, inwoners en bezoekers hopelijk zo veel mogelijk beperkt.
Op de voorgestelde locaties is ruimte voor meerdere marktstands (maximaal 6). Het betrekken van lokale duurzame ondernemers, zoals Kardeis, Ekoplaza, Noorderhoeve en Scorlewald, kan een bijdragen leveren aan het vergroten van hun naamsbekendheid en het versterken van hun concurrentiepositie. Om de haalbaarheid en wenselijkheid onder ondernemers van bovenstaande mogelijkheden te onderzoeken wordt het maatschappelijk draagvlak voor een biologische markt in Schoorl momenteel onderzocht.
Aanvraag standplaatsvergunning
Door op de voorgestelde locaties als pilot een aantal marktkramen toe te staan kan aan de biologische ondernemers de mogelijkheid worden geboden om hun koopwaren te verhandelen. De kaasboer en groenteboer hebben aangegeven een aanvraag om een standplaatsenvergunning in te willen
dienen.