Tijdens de algemene raadscommissie van 11 februari heeft de portefeuillehouder een toezegging gedaan over het verschaffen van informatie over de aanrijtijden van de brandweer. Onderstaande informatie hebben wij van de veiligheidsregio ontvangen.
Speciaal voor de gemeenten en haar inwoners is de website https://mijngemeente.vrnhn.nl/ in het leven geroepen waar de meest relevante informatie over bijvoorbeeld het aantal inzetten van de ambulance, brandweer en burgerAED. Om deze cijfers voor de toekomst beter te kunnen ontsluiten en ook een actueler beeld te genereren wordt er gewerkt aan een andere koppeling met de brongegevens. Hierdoor zijn sommige gegevens via deze site mogelijk op momenten tijdelijk niet beschikbaar.
Voor wat betreft de uitrukgegevens van de brandweer in de gemeente Bergen is de volgende informatie beschikbaar over 2020 (ANW = Avond/Nacht/Weekend, DAG= overdag tijdens werkdagen):
Deze cijfers laten geen opvallende zaken zien, de tijden zijn gemiddeld te noemen voor de regio. In 2020 is Groet als gevolg van de coronacrisis overdag (werkdagen) ook weer in dienst gekomen, waar zij normaliter overdag (werkdagen) buiten dienst staan.
Het dekkingspercentage lag met 39% in 2020 iets lager dan in 2019 (42%). Regiobreed daalde het dekkingspercentage van 62% (2019) naar 56% (2020). De meldkamer en uitruktijden zijn voor de posten in de gemeente Bergen constant gebleven, terwijl de aanrijtijden in 2020 een verbetering lieten zien ten opzichte van 2019 (van gemiddeld 05:24 min naar 04:11 min). Daarmee was de totale opkomsttijd sneller in 2020 dan in 2019. Opvallend is dat een snellere tijd zich niet laat terugzien in het dekkingspercentage. Een mogelijke oorzaak is de type objecten waarnaar is uitgerukt. Immers, hoewel de gebouwen dichterbij lagen, was er toch sprake van een grotere overschrijding van de normtijd. Dit is ook zichtbaar in onderstaande figuur, waar de incidenten op de kaart zijn weergegeven:
De groene stippen geven aan waar de brandweer binnen de normtijd ter plaatse was, de rode stippen waar de brandweer later dan de normtijd ter plaatse was. Voor Bergen aan Zee is het bekend dat de normtijden daar overschreden worden, maar ook dichterbij de kazernes zijn niet alle incidenten binnen de normtijd bereikt. Dat heeft te maken met de verschillende gebouwtypen waar verschillende normtijden voor gelden. Let wel, dit betreft alleen de maatgevende incidenten (gealarmeerd als brand gebouw of een automatische brandmelding).
Op dit moment wordt nog volgens de systematiek van het dekkingsplan gerekend, waarbij er sprake is van objectgerichte opkomsttijden. Landelijk is een beweging gaande die uitgaat van gebiedsgerichte opkomsttijden, op basis van het overheersende risico in een gebied. Dit geeft een realistischer beeld. In Noord-Holland Noord is in 2020 gewerkt aan het project brandweer 360, fase 1. Het Algemeen Bestuur heeft op 4 december 2020 ingestemd met de transitie van dekkingsplan naar brandweerzorgplan, waarmee ook wordt uitgegaan van het risicoprofiel voor de inrichting van de brandweerzorg. Brandweerzorg is hierbij breder dan alleen de opkomsttijden: ook de activiteiten die worden ontplooid om de kans op incidenten te verkleinen gaan hierin een rol spelen. Daarmee kunnen de uitrukprestaties vervolgens in het juiste perspectief geplaatst worden. In 2021 en 2022 zal onder andere met post Groet gewerkt worden aan een experiment om de repressieve brandweerzorg toekomstbestendig te maken op basis van het risicoprofiel. Uiteraard zal hierbij ook nog steeds gekeken worden naar de nu nog geldende kaders vanuit de regelgeving met betrekking tot de opkomsttijden. Hiermee sluiten we enerzijds aan op de landelijke ontwikkelingen, maar gaan we anderzijds een stap verder door brandweerzorg in een breder perspectief te plaatsen.