Door PWN is een vergunningsaanvraag ingediend voor de omvorming van 16,2 ha naaldbos naar duingrasland. Over deze plannen hebben PWN en Provincie Noord-Holland gecommuniceerd en zijn berichten verschenen in de media. Omdat het college heeft geconstateerd dat raadsleden vragen hierover krijgen van inwoners, geven we hierbij – in de vorm van een Q&A – informatie over de aanvraag en de afhandeling hiervan.
- Wie is eigenaar van de grond waar de bomen op staan en wie is de beheerder?
Provincie is eigenaar van de grond en PWN is de beheerder van het natuurgebied.
- Waarom zit de gemeente in dit proces?
Volgens de APV (artikel 4:11 lid 1) is voor het kappen van bomen een vergunning van het college van burgemeester en wethouders vereist. Vanwege de omvang valt het plan niet onder de uitzonderingen voor de vergunningplicht in lid 2.
Ook op grond van het bestemmingsplan ‘Duingebied’ (artikelen 6.3.1. en 20.4.1.) is een omgevingsvergunning nodig voor verwijderen, kappen of rooien van bomen, het verwijderen van de stobben en het uitvoeren van grondbewerkingen.
PWN heeft daarom op bij de gemeente Bergen een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de voorgenomen boskap.
- Kan de gemeente de vergunning weigeren?
Het college van burgemeester en wethouders kan de vergunning niet weigeren als het belang van:
• ecologische waarden,
• waarden voor recreatie en leefbaarheid,
• waarden van dorpsschoon,
• beeldbepalende waarden,
• natuur-, cultuur en landschapswaarden of
• archeologische waarden
niet onevenredig wordt aangetast.
Op het gebied van natuur, cultuur en landschap is een positief advies vereist van een onafhankelijk ter zake deskundige. Op de overige waarden wordt de aanvraag door de vakspecialisten van de werkorganisatie de BUCH getoetst.
- Heeft de gemeenteraad een rol bij het verstrekken van de vergunning?
Nee, het afgeven van een omgevingsvergunning is een bevoegdheid van het college. De hoofdregel (art. 2.4, lid 1 Wabo) is dat burgemeester en wethouders van de gemeente waar het betrokken project zal worden uitgevoerd beslissen op een aanvraag om omgevingsvergunning. Er is geen vvgb [verklaring van geen bedenkingen] nodig van de gemeenteraad. De aanvraag is niet in strijd met het bestemmingsplan.
- Waarom wil PWN 16ha bos omvormen tot duingrasland?
PWN zegt hierover: “Het dennenbos op deze plek nabij Bergen aan Zee blokkeert de wind en daarmee de aanvoer van zand en zout. Hierdoor gaat het open duin aan de windluwe oostkant van het bos snel achteruit. Teveel stikstofneerslag zorgt voor een extra bemesting en snelle verzuring van de bodem. Dit is nadelig voor planten en insecten. Typische duinsoorten die juist van een schrale bodem houden, worden hierdoor verdrongen door snelgroeiende plantensoorten, vooral grassen en ook braam, brandnetel en Amerikaanse vogelkers. Dit leidt tot dichtgroei van de duinen, afname van biodiversiteit en een verzwakt duinecosysteem.”
De werkzaamheden op deze locatie zijn opgenomen in het Natura 2000-beheerplan. Dit beheerplan is in 2018 door de provincie Noord-Holland vastgesteld. De gemeente heeft daarbij een positieve zienswijze afgegeven.
In de toelichting op het Bestemmingsplan Duingebied uit 2015 wordt al gezinspeeld op vermindering van de oppervlakte naaldbos ten behoeve van Natura 2000-doelen: “Tegenwoordig probeert men de verstuiving in het duin weer terug te brengen en de verdroging terug te dringen. Afgebrande duinbossen op voldoende afstand van de dorpen worden daarom niet herplant zodat de natuurlijke duinvegetaties zich kunnen vestigen. De oppervlakte naaldbos wordt eveneens verminderd ten gunste van natuurlijker habitattypen, om aan Natura 2000-doelstellingen te voldoen.”
- Wist de gemeente/college van de wens van PWN om bos om te vormen op deze locatie?
De beheermaatregelen in het kader van Natura 2000 zijn opgenomen in het Natura 2000-beheerplan voor het gebied. PWN heeft de gemeente in 2021 geïnformeerd over het voornemen om voor de bosomvorming ten noorden van Bergen aan Zee.
- Wat gebeurt er met het fietspad. Zal dit niet helemaal onderstuiven met zand?
Het is niet de bedoeling dat het zand na de kap van de bomen langs het fietspad op grote schaal gaat stuiven. Daarnaast heeft PWN toegezegd ervoor zorg te dragen dat het fietspad toegankelijk blijft. De Noordzeeroute die hier langs loopt blijft daardoor intact.
- Kan de gemeente nog eisen stellen aan PWN met betrekking tot de kap?
Ja, de gemeente kan in de vergunning voorwaarden opnemen. De gemeente zal in ieder verwijzen naar de verplichting dat de 16 ha gekapt bos gecompenseerd dient te worden, bij voorkeur in de gemeente zelf. Compensatie na kap van bos in verband met het behalen van Natura 2000-doelen is binnen de Bossenstrategie van het rijk een verplichting. Het rijk heeft de uitvoering hiervan neergelegd bij de provincies. Wanneer volledige compensatie niet mogelijk is binnen de gemeentegrenzen, wordt er gekeken binnen de regio.
Ook zal de gemeente in de vergunning opnemen dat PWN er te allen tijde voor dient zorg te dragen dat het fietspad toegankelijk blijft.
- Wanneer wordt de vergunning afgegeven?
De vergunning dient uiterlijk op 18 januari 2023 afgegeven te zijn.
- Kan er nog bezwaar en beroep worden aangetekend tegen de omgevingsvergunning?
Ja, wanneer de vergunning door de gemeente is afgegeven, heeft elke belanghebbende de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar aan te tekenen.