Vragen van Gemeentebelangen raadsvergadering d.d. 8 feb 2022

naar aanleiding van ingekomen stuk raadsvergadering d.d. 8 februari 2022 – kleinschalige initiatieven in BPL

In de raadsvergadering van 8 februari 2022 heeft ons college uw raad toegezegd om de vragen van Gemeentebelangen naar aanleiding van een ingekomen stuk, schriftelijk te beantwoorden. Hierbij treft u de antwoorden aan.

Vooraf vinden wij het belangrijk om u er aan te herinneren dat onze wethouder Ruimtelijke Ordening op 7 mei 2019 in de commissie Bestemmingsplannen melding heeft gedaan van het feit dat er meerdere kleinschalige woningbouwinitiatieven in Aagtdorp zijn ingediend. Wij hebben aan u medegedeeld dat de Structuurvisie Landelijk Gebied aan bijna al deze initiatieven in de weg staat vanwege het groene en kleinschalige karakter dat in de binnenduinrand/ Aagtdorp dient te worden behouden. Onze wethouder heeft aangegeven dat zolang deze door uw raad vastgestelde ruimtelijke visie ongewijzigd blijft, ons college dergelijke verzoeken moet afwijzen. Uw raad heeft er voor gekozen het beleid daarna niet te wijzigen.                

  1. Klopt het dat de gemeente met betrekking tot kleinschalige woningbouw in het Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) strenger is dan de provincie?

Uw raad heeft de Structuurvisie Landelijk Gebied (2010) vastgesteld waarin specifieke landschappelijke, natuur en cultuurhistorische randvoorwaarden zijn opgenomen voor de binnenduinrand/ Aagtdorp. Het perceel waarvoor een aanvraag omgevingsvergunning is ingediend is gelegen binnen de binnenduinrand noord. Als randvoorwaarden voor ruimtelijke ontwikkelingen in dit gebied worden in de structuurvisie genoemd:

  • Behoud en versterking landschappelijke en natuurlijke gradiënt duin-binnenduinrand-polder
  • Behoud en versterking kleinschalig en groen karakter binnenduinrand

De visie op de binnenduinrand-noord is er op gericht de kleinschaligheid, maar tegelijk de dynamiek en diversiteit te behouden. Verder worden de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten behouden en waar mogelijk versterkt. Nieuwe ontwikkelingen dienen deze kwaliteiten niet aan te tasten.

Incidentele woningbouw in de binnenduinrand noord is alleen gewenst op plekken waar sprake is van een stedenbouwkundig weinig waardevolle afronding van de dorpskern, bij incidentele invulling van het lint dat reeds verdicht is of bij sanering van ontsierende bebouwing waardoor landschappelijk grote winst wordt behaald. De aanvraag voldoet niet aan deze randvoorwaarden van de Structuurvisie Landelijk Gebied.

Ontwerp-Omgevingsvisie

In het ontwerp van de gemeentelijke omgevingsvisie d.d. 3 juni 2021 wordt het hiervoor geschetste ruimtelijk kader voor Aagtdorp c.q. de binnenduinrand nogmaals bevestigd. Aagtdorp is een buurtschap die sterk verweven is met het omringende landschap en ontwikkelde zich vanuit de Duinweg en Teugelaan. Langs deze oude wegen zien we vooral vrijstaande woningen in het groen. Inmiddels strekt het buurtschap zich uit tot redelijk ver in de polder. In dit gebied zien we afwisselend open groene ruimten en vakantieparken. Zowel de veelal vrijstaande woningen als de vakantieparken zijn omgeven met beplanting. Dit maakt dat Aagtdorp een behoorlijk groen karakter heeft. Dit groene waardevolle overgangsgebied van de duinen naar de polder met doorkijkjes dient zoveel mogelijk te worden behouden en versterkt.

Waarden van de binnenduinrand en de daarin gelegen buurtschappen zijn o.a.:

  • waardevol overgangsgebied van duinen naar polder;
  • de buurtschappen Camperduin, Catrijp, Aagtdorp, ’t Woud, Wimmenum en Rinnegom met hun kenmerkende lintbebouwing, hun recreatieve voorzieningen, hun zorgvoorzieningen en met het plaatselijk sterke groene karakter;
  • doorkijkjes naar duinen en polder;

Versterking van zowel natuurwaarden en landschapsbeleving is het uitgangspunt. Voor de binnenduinrand wordt in de omgevingsvisie aangegeven dat in deze rand ruimte wordt gezien voor meer (natte) natuur, bos en recreatieve functies. Extra verdichting door woningbouw is op deze locatie aan de Teugelaan waar de waardevolle groene eigenschappen duidelijk aanwezig zijn (groene kamers), in strijd met de omgevingsvisie. 

De gemeente is in algemene zin niet strenger dan de provincie met betrekking tot kleinschalige woningbouw in het BPL. Wel heeft de gemeente in de structuurvisie en omgevingsvisie ten aanzien van de binnenduinrand/ Aagtdorp specifieke randvoorwaarden opgesteld voor ruimtelijke ontwikkelingen, teneinde het kleinschalige en groene karakter van dit bijzondere gebied te behouden en versterken.   

2.Tijdens het vragenuurtje van vorige week gaf de wethouder aan dat wij als raad beleid zouden hebben vastgesteld voor de zogenaamde Groene Kamers van Aagtdorp. Kan de wethouder dit nader toelichten?

In het buurtschap Aagtdorp is meer sprake van verspreide bebouwing in de vorm van huizen of recreatiehuizenterreinen. Naast de doorzichten op het open polderlandschap, bestaat het binnenduinlandschap rond Aagtdorp uit verschillende zogenoemde ‘groene kamers’. Dit zijn met groen omgeven percelen tussen de vrijstaande woonpercelen en recreatieterreinen. Deze kamers hadden vroeger een agrarische of tuinbouw functie maar hebben in de loop der tijd een meer woon- of hobbymatig karakter gekregen. De overgang naar de polder verloopt in Aagtdorp hierdoor geleidelijk. Behoud van de groene kamers, waar de ruime en groene percelen aan de Teugelaan onderdeel van uitmaken, draagt bij aan de instandhouding van het afwisselende landschap in de binnenduinrand.

In de Structuurvisie Landelijk Gebied wordt benoemd dat deze bijzondere waarde in stand dient te worden gehouden. Het verdichten van de groene kamers aan de Teugelaan met extra woningbouw tast het kleinschalige en groene karakter in het buurtschap aan.

3) Betekent de aanwezigheid van de Groene kamers in Aagtdorp dat iedere kleinschalige ontwikkeling in heel Aagtdorp is uitgesloten?

Nee, mits voldaan wordt aan de landschappelijke, natuur en cultuurhistorische randvoorwaarden van de Structuurvisie Landelijk Gebied zoals hiervoor benoemd, zijn kleinschalige woningbouwontwikkelingen eventueel mogelijk. Niet in alle delen van Aagtdorp zijn groene kamers aanwezig. De structuurvisie meldt hierover:

“Incidentele woningbouw in de binnenduinrand noord is alleen gewenst op plekken waar sprake is van een stedenbouwkundig weinig waardevolle afronding van de dorpskern, bij incidentele invulling van het lint dat reeds verdicht is of bij sanering van ontsierende bebouwing waardoor landschappelijk grote winst wordt behaald.”        

4. Waarom kan hier geen maatwerk worden verricht zoals de provincie en de Omgevingsvisie voorstaan?

Allereerst wordt opgemerkt dat ons college (nog) geen stukken of signalen van de provincie heeft ontvangen waaruit blijkt hoe de provincie de aanvraag voor 3 meergeneratiewoningen als kleinschalige woningbouw binnen het BPL beoordeelt. Het is ons college op dit moment derhalve onbekend of de provincie de aanvraag als passend binnen de Omgevingsverordening beoordeelt en of zij hieraan medewerking wil verlenen. 

Zoals hiervoor geschetst is de aanvraag in strijd met de door uw raad vastgestelde Structuurvisie Landelijk Gebied en de ontwerp Omgevingsvisie. Conform artikel 4:84 Awb is de gemeente in beginsel gehouden om te handelen overeenkomstig een beleidsregel, namelijk de structuurvisie. De aanvraag is in strijd met de structuurvisie. Voor maatwerk is in dit geval geen ruimte nu uw raad de structuurvisie heeft vastgesteld met daarin de ruimtelijke en landschappelijke randvoorwaarden geldend voor de binnenduinrand noord en de groene kamers in Aagtdorp.     

Comments are closed.