Vragen GR Cocensus

In de commissievergadering van 11 februari zijn tijdens de behandeling van de kadernota 2022 van de GR Cocensus vragen gesteld. Hierbij treft u de beantwoording op de vragen aan.

  1. Welke mogelijkheden heeft de gemeente ten aanzien van No cure no pay bureaus?

Het verdienmodel van deze bureaus is gebaseerd op de in het Besluit proceskosten bestuursrecht vastgelegde proceskostenvergoedingen. Omdat deze bureaus opereren op grond van landelijke wet en regelgeving, is inperking van het verdienmodel op lokaal niveau van deze bureaus niet mogelijk. De bepaling van de hoogte van het bedrag van de proceskostenvergoeding vindt plaats aan de hand van een puntenstelsel. De hoogte van het bedrag per punt is per 1 januari 2021 verhoogd van € 525 tot € 748. Deze verhoging geldt echter niet voor WOZ zaken, daarvoor geldt een bedrag van € 261 per punt. De VNG heeft hier aandacht aan besteed in een brief aan de minister, zie: https://vng.nl/nieuws/wijziging-besluit-proceskosten-bestuursrecht-niet-effectief Voor een verdere inperking zou er een wijziging moeten plaatsvinden in het besluit proceskosten bestuursrecht.

Op lokaal niveau is er wél veel aan gedaan om het indienen van een bezwaarschrift door belanghebbenden zelf zo laagdrempelig mogelijk te maken. Er worden bezwaarformulieren met het aanslag- beschikkingsbiljet meegezonden, het indienen van een bezwaarschrift kan digitaal (via de website) en uiteraard schriftelijk. Daarnaast kan er informeel bezwaar worden gemaakt (zelfs telefonisch) waarbij binnen 3 weken de uitslag volgt, de taxateur neemt in dat geval contact op met de bezwaarmaker om daarbij toelichting te geven.

2. De combinatie van een persoonsgegeven en een adresgegeven in combinatie met een WOZ waarde betreft privacygevoelige informatie, welke algoritmen worden hierbij toegepast?

Cocensus maakt geen gebruik van algoritmen als het gaat om het selecteren van belastingplichtigen.

In de belastingverordeningen wordt bepaald wie er als belastingplichtige voor de betreffende belasting wordt aangewezen. De WOZ beschikking waarop de waarde van een onroerende zaak is aangegeven wordt op naam gesteld van diegene die belang heeft bij de beschikking. Dat kan de eigenaar zijn die de aanslag OZB ontvangt of een huurder die een belang heeft in het licht van het ‘Woningwaarderingsstelsel’ waarmee een redelijke huurprijs voor een woning wordt bepaald.  Indien er meerdere personen in aanmerking komen als eigenaar of gebruiker van een object en daarmee als belastingplichtige, wordt de ‘Uitvoeringsregeling aanwijzing belastingplichtige in een keuze situatie 2021’ gehanteerd. Deze is raadpleegbaar via de link: http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Cocensus/CVDR653780.html

Voor het waarderen van objecten worden modellen gebruikt waarin bijvoorbeeld verkoopprijzen, huursommen en objectkenmerken worden gebruikt. Deze worden vertaald naar het taxatieverslag. Iedere burger kan daar uitleg over krijgen. Dat kan zelfs via telefonisch contact met de taxateur.

3. Cocensus is bezig met de invoering Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), deze is echter per 1-1-2020 ingegaan.

De BIO is een doorontwikkeling, ofwel een ‘update’, van de BIG. Gemeenten baseren hun informatiebeveiligingsbeleid en hun verantwoording aan de gemeenteraad en de toezichthouders vanuit het Rijk op deze BIG. De werkzaamheden die voor de BIG zijn verricht zijn al grotendeels in lijn met de BIO. De BIG is bij Cocensus omgezet in de BIO behoudens één onderdeel. De BIO gaat mede over de fysieke beveiliging, dit laatste onderdeel is daarom ‘geparkeerd’ tot het nieuwe pand in gebruik is genomen, immers dan kan ook op dat onderdeel de daadwerkelijke situatie in beeld worden gebracht.

Met het voldoen aan de regelgeving op gebied van beveiliging en het omgaan met persoonsgegevens voldoet Cocensus aan alle maatregelen. Dat geldt ook voor de wijze waarop gegevens worden uitgewisseld met gemeenten, maar ook voor de wijze waarop software-leveranciers of toezichthouders en accountants toegang krijgen tot de bestanden van Cocensus.

4. Hoe gaat Cocensus om met data en hoe kan de gemeente hier regie op voeren.

Regie voeren is een zwaar begrip, een individuele gemeente kan inzicht krijgen in hoe Cocensus alles heeft geregeld, kan over de resultaten van de verplichte audits beschikken en kan besluiten om zelf een audit te laten uitvoeren. Gemeenten kunnen zich er van (laten) overtuigen dat alles goed en conform de wettelijke voorschriften is geregeld.

5. Hoe verhoudt de verzameling en uitwisseling van gegevens zich in het stelsel van basisregistraties?

Eén van de hoofdactiviteiten van Cocensus is het bijhouden van objectgegevens ten behoeve van taxaties en de uitvoering van de wet WOZ. Cocensus beschikt daartoe over digitaal kaartmateriaal, objectbeheerders en heeft een aantal formatieplaatsen beschikbaar in het veld. Het actualiseren en  het beheren van gegevens zou efficiënter en goedkoper kunnen worden georganiseerd. De samenhangende objectenregistratie (SOR), die nu wordt ontwikkeld maakt dat het belangrijker wordt om door middel van efficiënt beheer te komen tot actuele en juiste gegevens. Dit ligt ook in lijn met het principe van enkelvoudig muteren voor meervoudig gebruik. Op dit moment is er echter nog sprake van verschillend registreren in diverse systemen of uitwisselen ten behoeve van registratie in verschillende systemen. Cocensus onderzoekt hoe hier een efficiencyslag te maken is.

6. Kan er een mogelijkheid komen voor vragen met betrekking tot belastingen/WOZ?

De uitvoering van de belastingtaken is bij Cocensus ondergebracht. In de gemeenschappelijke regeling is opgenomen dat de heffingsambtenaar (inspecteur), de invorderingsambtenaar en de belastingdeurwaarder worden aangewezen door het dagelijks bestuur van Cocensus. Vragen met betrekking tot belastingaanslagen en WOZ gegevens dienen dan ook door Cocensus te worden behandeld. Ook voor algemene vragen kan Cocensus worden benaderd. Het komt in de praktijk echter voor dat de gemeente incidenteel wordt benaderd met belasting gerelateerde kwesties. Deze worden in uitzonderlijke gevallen door medewerkers van de BUCH in behandeling genomen.

Comments are closed.