Hoge urgentie nieuwe milieustraat

Wat is er aan de hand?

Bergen heeft momenteel 3 milieustraten in Schoorl, Egmond aan Zee en Bergen. Deze zijn verouderd. Ze voldoen niet aan alle huidige eisen. Regelgeving voor milieustraten is de laatste jaren strenger geworden en de verwachting is dat er de komende jaren nieuwe eisen bijkomen. Om aan de meeste nieuwe regelgeving te voldoen zijn op alle locaties forse investeringen nodig, terwijl veel knelpunten blijven bestaan en niet aan alle regelgeving voldaan kan worden. Daarnaast zijn alle locaties te klein om te voldoen aan toekomstige eisen en wensen met betrekking tot het landelijke afvalbeleid. Het opknappen of investeren in de huidige locaties is dus geen mogelijkheid. De urgentie om een nieuwe, toekomstbestendige milieustraat te ontwikkelen is hoog. In de overbruggingsperiode totdat een nieuwe milieustraat is gerealiseerd, worden de drie milieustraten met minimale investeringen en oog op de veiligheid, open gehouden.

Hieronder gaan we uitgebreid in op het wat en waarom

Omdat de huidige milieustraten niet meer voldoen is het een prioriteit om toe te werken naar een nieuwe milieustraat op een nieuwe locatie. Geen van de huidige locaties is geschikt of groot genoeg om een nieuwe milieustraat te realiseren. Locatie-onderzoek is in gang gezet en zal versneld worden. Daarnaast wordt de bouw en ontwikkeling van een toekomstbestendige milieustraat uitgewerkt, met bijhorende kosten. In het eerste kwartaal van 2021 komt hiervoor een bestuursopdracht. Hierbij wordt de samenwerking met de andere gemeenten binnen de BUCH verder onderzocht.

Samenwerking BUCH

Onlangs is een start gemaakt met de samenwerking tussen de milieustraten binnen de BUCH: inwoners kunnen sinds 1 januari bij alle milieustraten terecht, hier wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Ook de exploitatie van de milieustraten in de UCH wordt steeds sterker verweven. Omdat belangrijke keuzes gemaakt moeten worden over de toekomst van een groot aantal van de milieustraten in de BUCH, biedt dit een kans om de samenwerking verder vorm te geven. Bij het locatie-onderzoek wordt de mogelijke samenwerking met Heiloo, Castricum en Uitgeest verder uitgewerkt.

Milieustraten en grondstoffenbeleid

Milieustraten spelen een belangrijke rol in het terugdringen van grof restafval, het hergebruik van materialen en in bewustwording over het scheiden en de waarde van afval. In de toekomst gaan ze een grote rol spelen in de circulaire economie. Om het grof restafval verregaand terug te dringen, richting de landelijke doelstelling van 5 kg per inwoner per jaar in 2025, moet op een heel andere manier naar de functie en het uiterlijk van de milieustraat gekeken worden. De huidige milieustraten zijn gericht op afval scheiden en recycling.  De milieustraat moet een plek worden waar hergebruik en reparatie voorop staan. Daarnaast moet het uiterlijk de waarde van de grondstoffen onderstrepen.

Landelijke wet- en regelgeving

De Rijksoverheid heeft als doel gesteld dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft. In het Uitvoeringsprogramma Nederland Circulair in 2050 zijn onder andere de doelstellingen geformuleerd om in 2025 tot 30 kg restafval per inwoner per jaar te komen, waarvan 5 kg grof restafval.

Lokaal beleid

Het ontwikkelen van een nieuwe duurzame milieustraat sluit aan bij het grondstoffenbeleidsplan dat nu ontwikkeld wordt voor de gemeente Bergen. De doelstelling is om in 2025 naar 30 kg restafval te gaan waarvan 5 kg grof. Het grondstoffenbeleidsplan geeft invulling aan het terugbrengen van het fijn huishoudelijk restafval. Dit voorstel heeft betrekking op het terugbrengen van het grof huishoudelijk restafval.

Risico’s

De risico’s die de verouderde milieustraten met zich mee brengen worden zorgvuldig onderzocht en in kaart gebracht. In januari komt hier een overzicht van. Een aantal risico’s zoals de verkeersveiligheid in rondom de milieustraat in Bergen wordt nu behandeld. De risico’s worden geminimaliseerd tijdens de overbruggingsperiode, waarbij de milieustraten zo sober en doelmatig mogelijk open gehouden worden.  

Participatie

Participatie is integraal onderdeel van de ontwikkeling van een nieuwe milieustraat, in de vorm van betrekken onderwijs, inwoners, kringloopwinkels, repair-cafés, zorginstellingen en ondernemers bij het invullen van de functionaliteiten van de milieustraat.

Duurzaamheid

De ontwikkeling van een nieuwe locatie is gericht op duurzaamheid en circulariteit zowel met betrekking tot beleid als bedrijfsvoering.

Comments are closed.