Beantwoording vragen bij de behandeling van de jaarstukken van WNK personeelsdiensten

Bij de behandeling van de jaarrekening 2019 en de begroting 2021 van WNK Personeelsdiensten hebben de fracties van D66 en PvdA vragen gesteld. De portefeuillehouder heeft toegezegd deze vragen via de de digitale nieuwsbrief te beantwoorden.

Bij de behandeling van de jaarrekening 2019 en de begroting 2021 van WNK Personeelsdiensten hebben de fracties van D66 en de PvdA de volgende vragen gesteld.

  1. De fractie van D66 wil graag een update over de (financiële) gevolgen van de Corona maatregelen/beperkingen voor de bedrijfsvoering van WNK Personeelsdiensten en
  2. De fractie van de PvdA vraagt wat de oorzaak is van de toename van 10 FTE directietaken?

Hieronder treft u de antwoorden aan.
Antwoord 1: Op 27 mei bent u via de nieuwsbrief geïnformeerd over de financiële impact van de coronamaatregelen op de bedrijfsvoering van WNK Personeelsdiensten. Deze worden door de directie van WNK geschat op een verlies van  € 675.000,- ten opzichte van de begroting.

Door de coronamaatregelen vallen bedrijfsopbrengsten weg waarmee (deels) de loonkosten van medewerkers die werkzaam zijn voor WNK worden gefinancierd. Tekorten in de exploitatie worden in de reguliere systematiek opgevangen door een hogere gemeentelijke bijdrage. Deze financieringsbron staat onder druk omdat gemeenten meer financiële gevolgen hebben van de coronacrisis. Het kabinet heeft daarom besloten om de Rijksbijdrage Wet sociale werkvoorziening (Wsw) te verhogen met € 90 miljoen voor de periode 1 maart 2020 tot 1 juni 2020 ter compensatie van een deel van de loonkosten. Eventuele verlenging van deze compensatie vergt nieuwe besluitvorming.
De bijdrage aan WNK wordt geraamd op € 925.000,-. Het bedrag zal worden toegevoegd aan de septembercirculaire.

Anwoord 2: De fractie van de PvdA heeft het over de bezettingsoverzichten ultimo 2018 en 2019 van WNK Personeelsdiensten, welke zijn toegevoegd aan de bijlage van het jaarverslag. Onder de kop “mobiliteit” staan medewerkers waarvoor tijdelijk geen werkplek beschikbaar is. Consulenten van WNK zijn bezig om deze caseload te plaatsen. Het valt de fractie op dat mobiliteit nu staat onder directie en vorige jaar niet. De conclusie dat het er meer zijn is echter niet correct, ze staan op een andere plek. In het overzicht van 2018 staan onder dienstencentrum 9,64 FTE op mobiliteit. Wegens een organisatorische wijziging staan er ultimo 2019 8,64FTE mobiliteit (het aantal FTE op mobiliteit wisselt uiteraard) onder directie.

Comments are closed.