Toezegging arc 2-6-2020 begroting Regionaal Historisch Centrum Alkmaar

Vraag over 0,4 overheadkosten – wie bepaalt punt 0,4 en wie betaalt dat?

Door de financieel adviseur van de gemeenschappelijke regeling Regionaal Historisch Centrum Alkmaar, is ingeschat (welk deel) van bepaalde medewerkers als overhead beschouwd kunnen worden. Hun loonkosten zijn in die verhouding aangemerkt als kosten van overhead versus kosten van uitvoering. Ook voor de kosten van inhuur van derden, huisvesting en materiële ondersteuning e.d. is dit gedaan. Uiteindelijk is van de totale begroting van € 2.790.000 een bedrag van € 468.000 (16,8%) aangemerkt als overhead.

De gestelde vraag slaat op onderstaande tabel uit de begroting.


Op grond van het Besluit Begroting en Verantwoording (de verslaggevingsvoorschriften die voor Gemeenschappelijke Regelingen gelden), dient iedere Gemeenschappelijke Regeling inzicht te geven in verschillende categorieën kosten en opbrengsten in de exploitatie. Zo dient onder andere apart inzicht gegeven te worden in de kosten van overhead.

De definitie van overhead luidt: alle kosten die samenhangen met de sturing en ondersteuning van de medewerkers in het primaire proces.

Van de medewerkers van het RHC is door de financieel adviseur van de GR RHCA,  ingeschat wie (voor welk deel) als overhead beschouwd kunnen worden. Hun loonkosten zijn in die verhouding aangemerkt als kosten van overhead vs kosten van uitvoering. Ook voor de kosten van inhuur van derden, huisvesting en materiële ondersteuning e.d. is dit gedaan. Uiteindelijk is van de totale begroting van € 2.790.000 een bedrag van € 468.000 (16,8%) aangemerkt als overhead.

Comments are closed.