Bezwaarschriften

Vraag gesteld tijdens de behandeling van de zienswijze op de begroting 2021 en de jaarstukken 2019 van de GR Cocensus tijdens de commissievergadering van 2 juni 2020.

Vraag: is er op dit moment een achterstand bij de behandeling van de bezwaarschriften op de vastgestelde WOZ waarden voor Bergen bij Cocensus? Zo ja, kan er een indicatie gegeven worden hoeveel dagen/weken Cocensus extra nodig heeft?

Antwoord:

De theorie

Bezwaarschriften op de aanslagen gemeentelijke belastingen en WOZ beschikkingen moeten zijn afgehandeld voor het eind van het jaar waarin ze zijn ingediend. In die zin is er daarom geen sprake van achterstand omdat de termijn nog uit 7 maanden bestaat.

Voor extra benodigde dagen of weken voor de afhandeling van de bezwaarschriften bestaat vanwege de wettelijke termijn geen ruimte. Er bestaat overigens wel een theoretische mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden de beslistermijn met 6 weken te verlengen tot half februari. Deze geldt vooral als er een bezwaarschrift binnen de laatste 2  maanden van het jaar wordt ingediend.

De praktijk

Omdat de beslistermijn tot eind van het jaar loopt, kan de vraag ook worden opgevat in de zin van; verloopt de afhandeling nog volgens planning om de bezwaren voor het eind van het jaar weg te werken. In dat opzicht zou er sprake kunnen zijn van een achterstand.

Cocensus is gevraagd naar de huidige stand van zaken en of de bezwaarafhandeling op koers ligt met de met de planning. Hierop is aangegeven dat Cocensus ervan uitgaat dat alle bewaarschriften binnen de termijn zijn afgehandeld en er daarbij dus geen sprake is van extra dagen of weken. Tevens is aangegeven dat er 99 stuks minder bezwaren zijn ontvangen ten opzichte van vorig jaar.

Comments are closed.