Voortgang nieuwe maatregelen Huisvestingsverordening

In juli van dit jaar heeft u de huisvestingsverordening vastgesteld. Bij die vaststelling zijn afspraken gemaakt over de mogelijkheid om:

–           maatregelen te nemen die de doorstroming faciliteren;

–           woningen met voorrang aan te bieden voor jongeren tot 23 jaar;

Verder heeft het college ingestemd met een pilot ‘spoedzoeker’ en deze pilot vanaf 1 juli 2019 uit te laten voeren. Via deze nieuwsbrief stellen wij u op de hoogte van de voortgang van de nieuwe afspraken en de pilot ‘spoedzoeker’.

Pilot ‘spoedzoeker’ middels loting

In Bergen en de overige regiogemeenten zijn wij dit experiment gestart om bepaalde groepen die op korte termijn huisvesting nodig hebben, maar door een te korte inschrijfduur niet in aanmerking komen voor een woning, toch een kans te bieden op de woningmarkt. De doelstelling is dat er in de gehele regio Alkmaar ongeveer 52 woningen via loting worden verhuurd. Dit houdt in dat er gemiddeld één woning per week via het lotingmodel wordt aangeboden. De woningen worden naar rato verdeeld over de corporaties in Regio Alkmaar. Voor Kennemer Wonen zijn dit ongeveer 20 woningen.

Gelijke kansen

Het loten geeft gelijke kansen aan woningzoekenden en kan snel een goede oplossing bieden. Iedereen die bij SVNK als woningzoekende staat ingeschreven kan op lotingwoningen reageren. Op dit moment zijn er in Regio Alkmaar 15 woningen verhuurd aan spoedzoekers. De gemiddelde inschrijfduur voor deze woningen bedraagt 2,2 jaar. De inschrijfduur voor een woning via het standaardsysteem in Regio Alkmaar is gemiddeld 7,6 jaar. Dit bekent dat kandidaten met een kortere inschrijftijd aan een woning zijn gekomen en dus veel korter hoeven te wachten op een woning.

In gemeente Bergen zijn tot nu toe 2 woningen via het lotingmodel verhuurd aan spoedzoekers. De gemiddelde leeftijd van de kandidaat die de woning heeft geaccepteerd is 34 jaar en de gemiddelde inschrijfduur is 7 maanden. Het zijn kandidaten met een korte inschrijfduur die hierdoor sneller een woning toegewezen hebben gekregen, dan wanneer zij die via het standaardsysteem gekregen zouden hebben. Na 1 jaar wordt bepaald of deze mogelijkheid van loten wordt uitgebreid met meer woningen of dat het wordt afgeschaft. Voor meer informatie over hoe het loten van een woning werkt, wordt geadviseerd om de website van SVNK te bekijken door hier te klikken.

Woningen met voorrang voor jongeren tot 23 jaar

Jongeren tot 23 jaar krijgen voorrang op voor hen betaalbare huurwoningen. Jongeren tussen de 18 en 23 jaar hebben uitsluitend recht op huurtoeslag wanneer de subsidiabele huurprijs maximaal € 424,44 bedraagt. Is de huurprijs hoger? Dan kunnen zij de woning wel huren maar geen huurtoeslag aanvragen, ook niet als ze dit hard nodig hebben om rond te komen. Vanaf 1 juli 2019 zijn de eerste woningen op deze manier toegewezen. In Bergen zijn totaal 78 woningen gelabeld met voorrang voor jongeren tot 23 jaar. In deze woningen zitten momenteel nog huurders maar zodra de woning vrijkomt wordt deze woning met voorrang geadverteerd voor deze doelgroep. Tot nu toe zijn er in Bergen twee woningen toegewezen aan jongeren tot 23 jaar. De kandidaten krijgen een jongerencontract met behoud van inschrijfduur aangeboden. Dit type contract stimuleert de doorstroming. Dit betekent dat de huurder na 5 jaar kiest of hij/zij de woning verlaat of hij/zij blijft wonen. Als de huurder blijft wonen wordt het contract gewijzigd in een regulier contract en verliest de huurder de inschrijfduur die is opgebouwd voor de ingangsdatum van het jongerencontract.

Doorstroming faciliteren

‘Om de doorstroming te faciliteren kan bij het verlenen van een huisvestingsvergunning voorrang worden gegeven aan woningzoekenden die verhuizen naar een woning die beter passend voor hen is’. Bovenstaande maatregel om de doorstroming te faciliteren is opgenomen in de huisvestingsverordening. Hoe dat in de praktijk kan worden uitgevoerd, wat de aandachtspunten en eventuele risico’s zijn, is door de werkgroep Huisvestingsverordening in een voorstel uitgewerkt. Het voorstel over de ‘doorstroomvoorrang’ is voorgelegd aan de Stuurgroep Huisvestingsverordening. De leden van de stuurgroep hebben tot 15 december om in te stemmen met dit voorstel. Daarna volgt het besluitvormingstraject in de gemeenten. Daarvoor zal het voorstel moet worden vastgelegd in een beleidsregel. Dit wordt geagendeerd in het PORA op 8 januari 2020 (regionaal bestuurlijk overleg). Daarna kan het voorstel naar alle colleges van B&W van de regiogemeenten (besluit nemen tot vaststellen van de beleidsregel).

Hoe nu verder?

De huisvestingsverordening wordt vastgesteld voor een periode van vier jaar. In de komende vier jaar komt de werkgroep huisvestingsverordening ook nog regelmatig samen om te evalueren of maatregelen moeten worden aangescherpt of gewijzigd. Ook worden de effecten van de (nieuwe) maatregelen na 1 jaar gemonitord. In deze werkgroep zijn de gemeenten maar ook de corporaties uit gehele Regio Alkmaar vertegenwoordigd. De uitkomsten zullen gedeeld worden met de regiogemeenten. In het tweede kwartaal van 2020 willen wij de raad uitnodigen voor een raadsinformatieavond waarin we samen met Kennemer Wonen o.a. het jaarplan 2020 willen presenteren.

Woonvisie

Wat voor woongemeente willen wij zijn? In een woonvisie wordt beschreven wat de gemeente Bergen belangrijk vindt op het gebied van wonen. De woonvisie is onder andere ook de basis voor de prestatieafspraken met Kennemer Wonen en de huurdersorganisaties. Begin 2020 starten we met het ontwikkelen van een nieuwe woonvisie. De uitkomsten van het woningbehoefteonderzoek en het woning schaarste onderzoek dienen hiervoor als grondlegger.

Comments are closed.