Jeugdzorg

De bijgaande vragen zijn gesteld tijden het vragen halfuur voorafgaand aan de raadsvergadering van 3 oktober aan Wethouder Koster. Wethouder Tromp heeft de vragen schriftelijk beantwoordt na vertrek van Wethouder Koster.

Vragensteller : Mariella van Kranenburg Gemeentebelangen

Eerder dit jaar heeft de Raad voor Kinderbescherming twijfels geuit over de jeugdzorg van Horizon op de locatie Antonius in Castricum.

Het schijnt dat de achttien Noord Hollandse gemeenten een gezamenlijk contractmanagement hebben dat belast is met het toezicht op de contractuele afspraken tussen Horizon Jeugdzorg en deze gemeenten.

Recent verscheen  het verontrustende bericht dat de 18 noordelijke gemeenten als maanden leegstandcompensatie (ad 4,6 miljoen euro) aan Parlan hebben betaald om ervoor te zorgen dat het Transferium in Heerhugowaard niet dicht hoeft. Deze regeling loopt binnenkort af ondanks een verzoek van Parlan om deze tot 2020 te verlengen. Hierdoor komt Parlan financieel zwaar onder water te staan.

Vraag 1 – Wat is de huidige stand van zaken t.a.v. de kwaliteit van de Jeugdzorg op locatie Antonius. Heeft de Raad voor Kinderbescherming inmiddels deze twijfels ingetrokken?

Opmerking: De kwaliteit van de jeugdzorg wordt getoetst door de inspectie van de jeugdgezondheidszorg. Deze heeft in juli de inspectie uitgevoerd en de kwaliteit is voldoende. In de raadsinformatiebrief die op 30 oktober jl. is verspreid is dit ook opgenomen onder vraag 29.

Vraag 2: Wat voor maatregelen en of afspraken worden er door de gemeente, de andere 17 gemeenten en evt. Provincie en het Rijk ondernomen om de jeugdzorg die o.a. door Parlan in onze regio wordt verzorgd te garanderen?

Opmerking: Daarover wordt op dit moment overleg gevoerd met de verschillende partijen. Er ligt een voorstel ter beoordeling voor bij VWS. De uitkomst hiervan is nog niet bekend en daarom kunnen we hierover nog geen mededelingen doen. Zodra er meer bekend is zullen wij u via een raadsinformatiebrief informeren. Het belang dat wij als gemeente voorop hebben staan is de zorgcontinuïteit van onze jongeren.

Vraag 3: Zijn er financiële gevolgen voor de gemeente komend jaar (2020) en wordt hier in de begroting al een post voor op genomen?

Opmerking: Bij de voorgestelde maatregelen om de zorgcontinuïteit te borgen is het gemeentelijk uitgangspunt dat het geen extra financiële gevolgen heeft voor de gemeente.

Comments are closed.