Camperduin en de lagune

Jaarlijkse evaluatie Camperduin en plan van aanpak voor de toekomst van de lagune.

Bij de vaststelling van de structuurvisie voor Camperduin is afgesproken jaarlijks de ontwikkelingen rondom het strand van Camperduin te evalueren. In dit kader was er in het eerste kwartaal van 2019 een avond met betrokken partijen. Bewoners, gebruikers, ondernemers, de Schoorls reddingsbrigade (SRB), het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), en Staatsbosbeheer (SBB) waren aanwezig.

De volgende vier zaken waren onderwerp van gesprek:

  • Hoe is het afgelopen jaar gegaan?
  • Verkeerstellingen
  • Wat staat op stapel voor dit jaar
  • Toekomst lagune

Bij deze informeren wij u aan de hand van deze vier onderwerpen graag over het verloop en de uitkomsten van dit gesprek.

Camperduin

Hoe is het afgelopen jaar gegaan?

Extra vooroever- en zand suppletie

In het voorjaar van 2018 is extra zand gesuppleerd omdat meer zand was ‘verdwenen’ dan de verwachting was. Het kustsysteem moet een nieuwe balans vinden. De ontwikkelingen worden door de aannemers gemonitord en door RWS gecontroleerd. Komend najaar wordt de stand van zaken opnieuw bekeken.

De suppletie heeft in overleg met inwoners en ondernemers plaatsgevonden. In het gesprek bleek dat de gebruikers en inwoners zorgen blijven houden over de zandige kustversterking.

Overige ontwikkeling van de natuur

De jonge duinen ontwikkelen zich goed. De begroeiing begint geleidelijk aan steeds meer aan te slaan en krijgt een natuurlijk karakter. Door het stuiven van zand krijgen de duinen natuurlijke vormen.

Het kwelwater direct achter de dijk wordt iets zoeter.

Omdat het kustvak Hondsbossche Duinen door de mens is aangelegd in een dynamische natuur, moet de natuur ter plaatse een nieuw evenwicht vinden.

Lagune

Het is gebleken dat de lagune volledig verzandt als deze niet onderhouden wordt. Het verzanden komt enerzijds door stuifzand en anderzijds door zand dat met de vloedstroom mee komt. Als er geen actie wordt ondernomen, neemt de omvang en waterdiepte significant af. De gesprekspartners gaven aan dat de lagune een welkome aanvulling is voor Camperduin en dat deze voor de toekomst behouden moet blijven.

Veiligheid

De reddingsbrigade meldt geen bijzonderheden. Een punt van zorg is of het fysiek haalbaar blijft om langs de lagune te rijden. Een ander punt van zorg is de toenemende druk van fiets parkeren. De fietsenstalling stuift vol zand, zodat fietsers lukraak hun fiets parkeren en de doorgang van en naar de strand wordt gestremd.

Terugblik op projecten

Alle gemeentelijke projecten uit de Samenwerkingsovereenkomst zijn in 2017 uitgevoerd. Het afgelopen jaar is als laatste het fietspad Hargerstrandweg aangelegd.

Sinds afgelopen jaar staat er elk jaar een openbaar toilet op het strand.

Bij het standbeeld van de Strandjutter is een extra bankje geplaatst.

Verkeerstellingen

Er zijn geen bijzondere verkeersontwikkelingen

Het verkeer richting Camperduin en richting Petten is in september geteld, evenals de voorgaande vier jaar. De gemiddelden zijn vrijwel hetzelfde gebleven. Het verkeer veroorzaakt geen extra overlast.

Het verkeer in Schoorl stokt op warme dagen voor de voorrangskruising Voorweg, Laanweg en Damweg (bij de apotheek). Voorstel is te onderzoeken of verkeersregelaars (vooral op zondagen en bij heel mooi weer) aan het eind van de dag voor een oplossing kunnen zorgen.

Wat staat op stapel in 2019?

Drie projecten

Natuurmonumenten gaat twee projecten uitvoeren. Een oversteekplaats op de Hondsbosscheweg ter hoogte van strandopgang De Putten en een Vogeluitkijkpunt bij De Putten.

De gemeente maakt, bij het standbeeld van de Strandjutter, een uitkijkpunt. Het bestaande plateau wordt uitgebreid. Dit is een wens van mensen met een beperking, die gebonden zijn aan een rolstoel of scootmobiel. Nu is er voor hen geen goede plek waar op zee uitgekeken kan worden.

Jaarlijkse evaluatie niet meer nodig.

Alle gemeentelijke projecten van het project Kust op Kracht zijn uitgevoerd. Het strand en Hondsbossche Duinen ontwikkelen zich sinds 2015. Er zijn geen bijzondere projecten die nog vragen om aandacht of om overleg met de bewoners en gebruikers. Daarom kan gestopt worden met de jaarlijkse evaluatie van Camperduin.

Het strand van Camperduin maakt onderdeel uit van het reguliere strandoverleg. Als er bijzonderheden zijn kan de gemeente altijd een bijeenkomst voor betrokkenen organiseren. Is er behoefte vanuit de inwoners voor een gesprek dan kan dat via de gebiedsregisseur worden georganiseerd.

De erosie van het zand blijft een aandachtspunt en voor de monitoring hiervan zijn aparte afspraken gemaakt.

Lagune

Toekomst lagune

Instandhouden of niet?

De lagune is aangelegd als “extraatje” van de aannemer toen de plannen voor het gebied werden gemaakt. De aannemer onderhoudt de lagune tot en met het strandseizoen 2020. Daarna wordt, volgens het contact met RWS/HHNK, de lagune dichtgeschoven. Hiervoor worden de voorduinen gebruikt, die zijn aangelegd aan de westkant van de lagune.

De ondernemers, die zich hebben verenigd in de Stichting Speelboot, hebben contact met de gemeente opgenomen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de lagune open te houden. Hiervoor hebben ze een document opgesteld waarin de kansen en bedreigingen van de lagune worden beschreven.

Ons college wil meewerken aan dit onderzoek vanuit het volgende vertrekpunt:

“Vanuit het oogpunt van ruimtelijke kwaliteit de lagune in stand houden. Het project Kust op Kracht is niet alleen bedoeld om de kust te versterken maar ook om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Het geheel is meer dan de som der delen en de lagune is een onderdeel van het geheel. Camperduin is door de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit toeristisch en economisch aantrekkelijk geworden en dat willen we graag zo houden. Maar niet tegen elke prijs, in samenwerking met andere partijen en met toestemming van andere overheden.”

Met de ondernemers is het volgende afgesproken:

  • De verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de lagune ligt bij de ondernemers.
  • Financiering voor de instandhouding van de lagune kan niet alleen van de gemeente komen. De ondernemers en derden, wellicht bijvoorbeeld de provincie, moeten bijdragen.

Er is een onderzoek gestart op welke manier en tegen welke kosten de lagune open gehouden kan worden. Dit onderzoek wordt gedaan door een studente van de TU Delft in het kader van haar afstudeeropdracht. Dit onderzoek wordt naar verwachting medio juli afgerond. De volgende stap van de gemeente is met andere overheden in overleg treden onder welke voorwaarden zij kunnen instemmen met het voortbestaan van de lagune.

De lagune wordt tot na het zomerseizoen van 2020 onderhouden door de aannemer. Dit betekent praktisch dat het beheer en onderhoud per 1 januari 2021 kan worden overgedragen. Om tot een besluit te komen over de toekomst van de lagune worden de volgende stappen doorlopen.

Stap 1

Onderzoek naar de wijze waarop de lagune in stand kan worden gehouden en tegen welke kostenOverleg met andere overheden over het in standhouden van de lagune

Stap 2

Bespreken uitkomst onderzoek naar openhouden lagune Besluiten op welke wijze de zwemwaterkwaliteit wordt gemonitord.

Stap 3 (vierde kwartaal 2019)

Samen brengen van alle kosten en voorwaarden van andere overheden voor openhouden lagune.Juridische gevolgen onderzoeken:VergunningenOvereenkomst met ondernemers over instandhouding lagune.

Stap 4 (tweede kwartaal 2020)

Besluit over instandhouding van de lagune.

Comments are closed.