Stand van zaken Pilot Altamira

De evaluatie van de pilot met betrekking tot de toewijzing van sociale huurwoningen bij het project Alta Mira is nog niet gereed. Nog niet alle verhuisketens zijn afgerond. Zodra de evaluatie van de pilot door Kennemer Wonen is afgerond wordt u hierover geïnformeerd.

Wat hield de pilot in?

Met de pilot wordt onderzocht of mogelijk is om lange verhuisketens te realiseren bij gerichte toewijzing van nieuwbouwwoningen. De 27 nieuwbouw huurwoningen in Altamira zijn zeer geschikt voor ouderen. Ze liggen in de kern van Schoorl en zijn zogenaamde nultreden woningen.

  • De eerste stap is de woningen in Altamira gericht toe te wijzen aan mensen die een (grote) eengezinshuurwoning achter laten in de gemeente Bergen.
  • De tweede stap is dat voor de vrij gekomen (grote) eengezinshuurwoningen gezinnen in aanmerking komen die een huurwoning in de gemeente achter laten.
  • De derde stap is dat de vrijgekomen huurwoningen beschikbaar komen voor woningzoekenden. Naar verwachting zijn dit geschikte woningen voor starters.

Een eerste conclusie is dat voorrang geven aan doorstromers die een eengezinshuurwoning achter laten alleen zin heeft voor drie kamer woningen. De animo om van een eengezinswoning naar een tweekamerappartement te verhuizen is zeer gering. Bij Alta Mira is 45% van de nieuwe huurders van een drie kamer woning afkomstig via de voorrangsregeling van het project. Dit resultaat is dermate succesvol dat deze wijze van toewijzen wordt meegenomen in het voorstel voor de nieuwe huisvestingsverordening die op 1 juli 2019 in werking moet treden.

Comments are closed.