Ambitiedocument van de regio NHN – 2040

Op 1 november stemde het college in met het ambitiedocument ‘Holland boven Amsterdam 2040’; een visie op en een strategie voor de versterking van de economie van NHN. Deze visie geeft richting en focus aan gezamenlijke ambities en zorgt dat de regio op de kaart wordt gezet. Dit document is op de raadsinformatieavond van 2 november gepresenteerd.

 

NB: in dit voorstel gaat het over de regio Holland boven Amsterdam en niet over de destinatiemarketingorganisatie Holland boven Amsterdam.

 

Het Ambitiedocument Holland boven Amsterdam treft u als bijlage aan.

 

Aanleiding

Noord-Holland Noord, bestaande uit 18 gemeenten, werkt met de Provincie samen op het gebied van ruimtelijke ordening, economie en verkeer & vervoer. Om met visie en strategie aan de slag te gaan, is het ambitiedocument Noord-Holland Noord opgesteld. De ambitie van NHN is groot: wij durven te dromen over de staat van de regio in 2040. Om deze droom uit te laten komen, wordt ingezet op de versterking van de economie. Uiteindelijk is daarmee de welvaart van en de leefbaarheid voor inwoners het meest gediend. Met onze economische ambities wordt gelijktijdig ook hard gewerkt aan de randvoorwaarden, bijvoorbeeld ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit, bereikbaarheid en leefbaarheid.

 

Beoogd maatschappelijk resultaat

In het ambitiedocument worden heldere keuzes gemaakt voor een aantal speerpunten die de kracht van NHN vormen: Agri & Food, Energie, Water en Leisure. Het verder versterken van deze vier sectoren draagt er toe bij dat NHN vitaal is en blijft. Resultante is een aantrekkelijke regio waar het goed wonen, werken en recreëren is.

 

Bijdrage aan de duurzaamheidsambitie

Noord-Holland Noord streeft ernaar om in 2040 energieneutraal te zijn. De regio zal haar kennis en infrastructuur bij de ontwikkelingen in de transitie naar duurzame energie maximaal benutten. Ook op het terrein van de kennisontwikkeling en toepassing van de circulaire economie wil de regio in 2040 voorop lopen. Met de vier economische speerpunten Water, Energie, Agri & Food en Leisure kan Holland boven Amsterdam een bijdrage leveren aan de oplossingen voor de grote vraagstukken, zoals de voedselproblematiek en het klimaatvraagstuk zowel regionaal, nationaal en mondiaal. In een regio met deze krachtenbundeling is immers meer te bereiken op het gebied van duurzaamheid dan in een afzonderlijke regio of gemeente. Iedere regio en/of gemeente in NHN heeft zo zijn eigen speciale kwaliteiten die kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsambitie.

 

Kaders

Voor Regio Alkmaar zijn de kaders (o.a.) het Regiobeeld 2025, de Regionaal Economische Visie, de Regionale Detailhandelsvisie en alle andere documenten met regionale en bovenregionale impact. Hier is het ambitiedocument ook op getoetst: deze sluit aan op onze regiodocumenten en versterkt onze regionale ambitie.

 

Argumenten

Om onze ambities waar te maken is strategisch handelen van belang. Het ambitiedocument zorgt voor de spreekwoordelijke stip op de horizon en zorgt daarbij voor focus en richting. Samen sta je sterk. Gezamenlijk optrekken levert bovendien een sterkere lobby richting Den Haag en Brussel. Het ambitiedocument Holland boven Amsterdam (en nog aan u voor te leggen actietabel) is een flexibel document.

 

Maatschappelijk draagvlak

Het uiteindelijke doel van het ambitiedocument is het behouden en versterken van een prettig klimaat om te wonen, te werken en te verblijven met een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven, gevarieerde recreatiemogelijkheden en een breed toeristisch aanbod. Dit willen wij bereiken door te verbinden en uitnodigend te handelen. Het georganiseerd bedrijfsleven is betrokken bij het tot stand komen van het ambitiedocument.

 

Realisatie

De lopende projecten die nog voortkomen uit het ‘oude’ REON en BCO worden al (deels) uitgevoerd. Met het ambitiedocument willen wij nog integraler werken, projecten meer met elkaar verweven, meer focus aanbrengen en zo meer slagkracht ontwikkelen. De actietabel, die momenteel wordt opgesteld, zal aangeven waar de prioriteiten en verantwoordelijkheden liggen en wat daarvan de financiële consequenties en planningen zijn.

 

Acties of projecten die reeds zijn ingezet – zoals bijvoorbeeld REON-projecten – worden onder andere al bekostigd via het aandeelhouderschap in het Ontwikkelingsbedrijf. Nieuwe projecten die wij als regio NHN van belang vinden, vragen mogelijk om financiering. Dit is nu nog niet aan de

orde. Vooralsnog leveren wij een investering in de vorm van kennis en inzet van ambtelijke capaciteit.

 

 

 

 

 

Comments are closed.