Zoals bekend heeft de bibliotheek als gevolg van de in 2012 opgelegde bezuinigingen besloten haar vestiging in Egmond per 2015 op te zeggen. Momenteel is afdeling Vastgoed druk bezig met invulling van de oude locatie: er zijn gesprekken over appartementen en opslagruimte.
Afgelopen jaren is er, in overleg met de verantwoordelijk wethouder, voor de toekomst van het bibliotheekwerk in deze kern een koers bepaald: een kleine servicebibliotheek voor volwassenen en bibliotheekwerk op de basisscholen.
Dit resulteert in de volgende invulling van Bibliotheek Kennemerwaard voor haar diensten in de Egmonden per 2015:
1. Servicepunt volwassenen
Ten behoeve van (minder mobiele) volwassen wordt in januari 2015 een servicepunt geopend in zorgcentrum Prins Hendrik in Egmond aan Zee.
Dit servicepunt, ca. 50m2, wordt volgens de landelijke retail formule ingericht in een bestaande ruimte op de begane grond waardoor het makkelijk toegankelijk is. De leestafel wordt mogelijk in het restaurant geplaatst waardoor een leescafé ontstaat.
Elke middag is een medewerker van Kennemerwaard aanwezig voor informatie en advies. Materialen die niet aanwezig zijn kunnen worden gereserveerd en via dit servicepunt afgehaald en ingeleverd. Uiteraard voor alle volwassenen, al dan niet mobiel.
In overleg met de Zorgcirkel wordt er daarnaast door Kennemerwaard een activiteitenaanbod ontwikkeld, met name gericht op de oudere inwoners.
2. Bibliotheek Op school
Een leesconsulent van de bibliotheek die vier uur per week leerkrachten en leerlingen ondersteunt op het gebied van leesbevordering, informatievaardigheden en mediawijsheid aangevuld met collecties en programma’s. Levert maatwerk bij het bestrijden van taalachterstanden en het bevorderen van het leesplezier. Door middel van de leesmonitor wordt gevolgd of de resultaten die benoemd worden in een vooraf opgesteld lees- en mediaplan ook behaald worden.
Op de scholen worden extra collecties geplaatst om ook het thuislezen te bevorderen. De scholen stellen hiervoor gratis ruimte beschikbaar. De bibliotheek zorgt voor een geautomatiseerd uitleensysteem. Op deze manier kan elke kind in Egmond in de basisschoolleeftijd bereikt worden.
3. Kinderen 0-4 jaar
Met de kinderopvang en het CJG wordt samengewerkt om te voorkomen dat jonge kinderen al een taalachterstand oplopen. Daar waar mogelijk zal de collectie voor de jongste kinderen ook in de scholen worden geplaatst en in de kinderopvang. Via voorlichtingsbijeenkomsten, Boekstart en andere activiteiten worden ouders betrokken.
Dit is een moderne bibliotheekvoorziening die de door de gemeente onderschreven bibliotheekvisie vertegenwoordigt.
Deze is toegespitst op de relevante doelgroepen en bedient ze zo dichtbij en specifiek mogelijk.
Vooruitlopend op toekomstige ontwikkelingen en conform een van de doelstellingen uit het coalitieakkoord wordt hier maatwerk geleverd.