Maand: mei 2021

Frauderisicoanalyse

De werkorganisatie BUCH moet zodanig zijn ingericht dat de kans op fraude minimaal is. De frauderisicoanalyse is door het bestuur en het management van de BUCH-werkorganisatie besproken. Deze analyse wordt vanaf nu periodiek binnen de P&C-cyclus geactualiseerd, in ieder geval bij de start van de interim-controle en de verantwoording jaarrekening. De verantwoordelijkheid voor fraude ligt echter bij de hele organisatie, van het bestuur tot alle medewerkers om te toetsen of:

  • er nog aanvullende frauderisico’s zijn die niet in de lijst staan en
  • de genoemde beheersmaatregelen daadwerkelijk (nog) bestaan.

In de frauderisicoanalyse wordt nader toegelicht welke invloed druk, gelegenheid en rationalisatie op mogelijke fraude kunnen hebben. Vervolgens worden 32 mogelijke frauderisico’s geïnventariseerd en de bijbehorende beheersmaatregelen benoemd.

Verdere aanbevelingen zijn:

  • jaarlijkse toetsing op één of enkele van deze processen;
  • periodieke toetsing van de werking van getroffen maatregelen;
  • periodieke bespreking van het onderwerp frauderisico in werkoverleggen en managementgesprekken.

Het college geeft uw raad in overweging van het aanbod van het BUCH-bestuur gebruik te maken om het voorstel toe te lichten.

Bijlagen

Voortgangsrapportage Bergense aanpak corona steun- en herstelmaatregelen

Op 4 maart 2021 heeft de raad ingestemd met een nieuwe fase steun- en herstelmaatregelen in het kader van de coronapandemie. In deze voorliggende voortgangsrapportage gaan we in op de eerste 4 maanden van 2021. Een periode waarin veel ondernemers, verenigingen en instellingen hun deuren, op last van de overheid, gesloten moesten houden. Zo langzamerhand komen er nieuwe versoepelingen.

Dit is de gehele voortgangsrapportage:

Bijlage:

Stand van zaken integriteit en aanverwante zaken

Inhoud

  1. Aanleiding
  2. Stand van zaken 24 augustus 2020
  3. Voortgang integriteit, Bibob, lopende acties
  4. Aanpassingen in het domein Ruimtelijke Ontwikkeling
  5. Welke stukken kunnen openbaar gemaakt worden
  6. Onderzoek benadeelde partij
  7. Projectarchivering
  8. Check door externe partij, zijn we goed op weg?
  1. Aanleiding

In de extra raadsvergadering van 26 april 2021 aangaande “Het bespreken persbericht Openbare Ministerie inzake vervolgen voormalig ambtenaar gemeente Bergen voor ambtelijke corruptie’, hebben wij toegezegd een stand van zaken te geven over een aantal zaken betreffende de integriteit en aanverwante zaken die tijdens de raadsvergadering aan bod kwamen.

2. Stand van zaken 24 augustus 2020

In de nieuwsbrief van het college van 24 augustus 2020 is een stand van zaken gegeven over; de screening van nieuwe medewerkers, de eed/gelofte, de introductiebijeenkomst, de trainingen die worden gegeven over sociale media, ondermijning, omgaan met ongewenst gedrag en het protocol veilig werken.

3. Voortgang integriteit, Bibob, lopende acties

Ons college heeft op 18 mei 2021 een eerste concept vastgesteld van de geactualiseerde gedragscode van Bergen. Deze code wordt voor een eerste discussie voorgelegd aan de raad tijdens de heidag van de raad en college op 28 mei 2021.

De gedragscodes is nog niet af. De input die wordt verkregen tijdens de bespreking op 28 mei 2021 wordt nog verwerkt. Ook wordt er nog getoetst aan de nieuwe concept gedragscode van de VNG 2021, die tijdens het opstellen van de gedragscode van Bergen nog niet gereed was. Tevens wordt de nieuwe versie van de gedragscode aangevuld met de relevante onderdelen van de wetwijzigingen over de Verklaring omtrent Gedrag (VOG) Politiegegevens en het Wetsvoorstel Bevorderen en integriteit en functioneren van decentraal bestuur.

Naast de herijking van de gedragscode hebben wij ook opdracht gegeven voor het opnemen van gedragsregels bestuurlijke integriteit bij de uitvoering van de BIBOB.

Voor wat betreft aanbestedingen is recent de Wet Bibob gewijzigd waarbij aanbestedingen niet alleen betrekking hebben op ICT, Bouw en Milieu, maar vanaf 1 augustus 2020 op alle aanbestedingen waar de BUCH gemeenten een privaatrechtelijke rol in hebben.

Nieuwe ontwikkelingen worden meegenomen wanneer het nieuwe Bibob-beleid een jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd, dan wel bij de 2e tranche wetswijzigingen Wet Bibob die voor begin 2022 wordt voorzien. In de nieuwsbrief van het college van 13 januari 2021 treft u nog een aantal basiszaken rondom de Bibob aan.

4. Aanpassingen in het Domein Ruimtelijke Ontwikkeling

Na de schorsing van de voormalige projectleider in maart 2018 heeft direct een aantal aanpassingen plaatsgevonden. De belangrijkste aanpassing was dat vanaf dat moment de projecten werden verdeeld onder meer projectleiders. Afgelopen twee jaar heeft ons college veelvuldig overleg gehad met het domein RO om te kijken hoe we de structuur verder konden verfijnen aan de opgave en wensen van Bergen. De belangrijkste punten die doorgevoerd zijn:

  1. De portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Vastgoed worden gescheiden en worden bij twee wethouders ondergebracht.
  2. Er wordt gewerkt met een procesregisseur RO die als eerste aanspreekpunt proceszaken (dus geen inhoud van de projecten) rondom de projecten stuurt en coördineert.
  3. Er wordt zoveel mogelijk in tandems gewerkt bij de adviseurs om zo het vier ogen principe te hanteren.
  4. Er is focus aangebracht door de energie te richten op de tien grote projecten.
  5. Er wordt meer planmatig gewerkt door de invoering van de projectenlijst met bestuursopdrachten; faseplanningen en financiële planningen van de projecten.

5. Welke stukken kunnen openbaar gemaakt worden

Tijdens de raadsvergadering is gevraagd of het Hoffmann rapport openbaar kan worden gemaakt. Onderzoek laat zien dat de Wet openbaarheid van bestuur (verder Wob) in de weg staat om – zonder instemming van alle betrokkenen – (delen van) deze documenten te openbaren. Als de gemeente zonder instemming van betrokkenen de documenten openbaart, is sprake van een onrechtmatige gedraging.

Ons college vraagt het bestuur van de BUCH om die acties die nodig zijn uit te voeren om te komen tot een openbaarmaking van het rapport waarbij alleen het wettelijke bepaalde geanonimiseerd wordt. Verwacht wordt omdat de medewerking van derden nodig is, zoals het Openbaar Ministerie, dit na het zomerreces wordt afgerond.

6. Onderzoek benadeelde partij

De algemeen directeur heeft de advocaat van de werkorganisatie BUCH gevraagd om te onderzoeken of de kosten van het onderzoek door Hoffmann in rekening kunnen worden gebracht in het kader van de benadeelde partij. Dit onderzoek loopt op dit moment.

7. Projectarchivering

Ons college heeft op 26 februari 2019 naar aanleiding van het Rekenkameronderzoek naar het Archiveringsbeleid de Regeling verslaglegging Bergen vastgesteld. Dit vormt nog steeds de basis voor de verslaglegging van de projecten.

8. Check door externe partij, zijn we goed op weg?

Bij het verder herijken van de gedragscode vraagt ons  college het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente (BING) om mee te kijken en onze integriteitsstukken te toetsen om zo te kijken of wij op de goede weg zijn.

Stand van zaken motie jeugdlintje

Uw raad heeft op 10 december 2020 een motie met de volgende opdracht aangenomen.

  • De gemeenteraad voor de behandeling van de Kadernota 2022 een voorstel tot invoering van een jeugdlintje voor te leggen en daarbij ook criteria en het moment van uitreiken te benoemen.
  • Het 1e jeugdlintje in 2022 uit te reiken.

Jeugdlintje in de BUCH

Eén van de constateringen in de motie ging ervanuit dat in Castricum ook al een jeugdlintje werd uitgereikt en dat deze werkzaamheden daarmee al in de werkorganisatie BUCH waren belegd. Er zat daarom niet veel werk aan de uitvoering van de motie. Helaas berust deze constatering niet op de werkelijkheid. Er is door de raad van Castricum een motie aangenomen voor het verlenen van een jeugdlintje, echter deze opdracht is nog niet verder uitgewerkt.

Stand van zaken

Via internet is uitgezocht hoe diverse gemeenten in Nederland die een jeugdlintje uitreiken, dit hebben geregeld. Daar komt een aantal keuzes uit die nog met de portefeuillehouder wordt afgestemd. Daarnaast vergt de uiteindelijk uitvoering ook nadrukkelijk de aandacht. Daarbij kan worden gedacht aan het ontwerp van het lintje, de wijze van aanvragen en het beleggen van de taak binnen de werkorganisatie. Aan deze zaken wordt op dit moment gewerkt. We richten ons op de raad van september en in ieder geval moet voor de begrotingsraad duidelijk zijn welke kosten er jaarlijks begroot moeten worden voor de uitvoering van deze motie. De invoering per 1 januari 2022 komt hiermee niet in gevaar.

Subsidieoverzicht 2021

De aanleiding van dit subsidieoverzicht is de toezegging van het college, tijdens de Begrotingsraad in het najaar van 2019, om in het kader van de evaluatie van het subsidiebeleid, uw raad een subsidieoverzicht toe te sturen.

Uw raad heeft een Commissie van onderzoek ingesteld met als doel, met behulp van o.a. uitvoeringsparagrafen en kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s), inwonergericht en transparant te gaan verantwoorden, zodat zichtbaar wordt of en zo ja, in welke mate de inzet van middelen, waaronder subsidie, bijdragen aan de realisatie van de door het gemeentebestuur gestelde doelen. De wens is om deze wijze van verantwoorden op te nemen in de planning & control cyclus (p&c cyclus). Het subsidieoverzicht kan bijdragen aan deze inwonergerichte en transparante verantwoording en is daarom ter beschikking gesteld aan de Commissie van onderzoek.

Beantwoording vragen algemene raadscommissie van 29 april 2021

Beantwoording vragen algemene raadscommissie van 29 april 2021 bij het agendapunt Klimaatadaptatiestrategie & Uitvoeringsagenda.

Vragen 29-4 Wethouder E. Bekkering Klimaatadaptatiestrategie & Uitvoeringsagenda:

 Hendriks, PvdA:

1. Hoe wordt er gezorgd dat de klimaatagenda (woningbouw, energietransitie, vergroening, vervangingsopgave beheer) met de complexiteit van vele bestaande en nieuwe projecten tijdig worden ingepland in de lokale uitvoeringsagenda’s?

Een integrale werkwijze binnen programmateam klimaat én intern werken van “buiten naar binnen” binnen de verschillende domeinen, dat wil zeggen aansluiten bij nieuwbouw plannen en meekoppelen met vervangingsopgaven van beheer. Zo zorgen we ervoor dat klimaatadaptatie regulier geborgd wordt in het werk. Dit jaar werken we deze regionale klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsagenda uit en stellen we een gemeentelijke uitvoeringsagenda op, waar mogelijk integreren we dit met klimaatthema’s als vergroening en energie, die qua thematiek aansluiten bij de klimaatpijlers van programmateam klimaat. De gemeentelijke uitvoeringsagenda geeft inzicht in projecten die al op de planning staan en borgt dat klimaatadaptatie in deze projecten tijdig wordt ingepland. Door deze manier van werken versterken we de interne werkwijze naar een werkwijze waarin het meenemen van klimaatadaptatie het nieuwe normaal is. Dit sluit aan bij de huidige werkwijze, waarin we door slim om te gaan met beschikbare middelen projecten nu ook al grotendeels klimaatadaptief uitvoeren.

2. Wat betekend het dat de €11.7 miljoen die beschikbaar is vanuit de Samenwerkingsregio Noorderkwartier wordt verdeeld naar ratio van het aantal inwoners én van projecten?

Dit betekent dat verdeling van het bedrag zoveel mogelijk gebeurt op basis van het aantal inwoners. Echter projecten zijn hierin leidend; aanvragen gebeurt op basis van de vastgestelde kwetsbaarheden, de gevoerde risicodialogen en de opgestelde regionale uitvoeringsagenda. Dat wil zeggen dat toekennen gebeurt op basis van het inwoneraantal als een project dat ingediend wordt voldoet aan bovengenoemde punten. Het is dus meer dan alleen een simpele rekensom.

3. Waarop en hoe wordt gestuurd m.b.t. communicatie om te voorkomen dat aanzienlijke vertraging ontstaat in het vergroenen van particulier terrein?

Het klopt dat er in dit document nog geen duidelijke strategie los van communiceren en overtuigen wordt genoemd. In de nog op te stellen gemeentelijke uitvoeringsagenda wordt hier verder op in gegaan. Te denken valt aan het informeren van inwoners door het geven van het goede voorbeeld in gemeentelijke projecten met betrekking tot vervangingsopgaves vanuit beheer/nieuwbouwprojecten en inwoners hierin te laten participeren en te verleiden. Ook denken we na over regels voor klimaatbestendigheid op zowel openbaar als particulier terrein, te beginnen met klimaatbestendige oplevering van nieuwbouwprojecten (een voorbeeld is MRA klimaatbestendige nieuwbouw).

4. Is het niet beter van de PDCA cyclus klimaatadaptie een continue cyclus te maken?

Het voorstel is om de raad en inwoners en bedrijven transparant te informeren over klimaatadaptatie, omdat alle komende maatregelen en aanpassingen iedereen aangaan. De regionale klimaatadaptatiestrategie en uitvoeringsagenda is bij uitstek een proces van learning by doing. Transparantie en zeggenschap staan hierbij centraal. We volgen hierbij wel de PDCA cyclus, maar plannen hier zorgvuldig momenten van participatie in.

5. Is de huidige bezetting voldoende voor dit complexe dossier?

Antwoord E. Bekkering: Je mag ervan uitgaan dat ieder plan dat hier ligt de onderbouwing heeft dat we de capaciteit hebben en kunnen leveren om het uit te voeren, check hierop volgt nog.

Aanvullend: Momenteel werken we aan het borgen van klimaatadaptie in de organisatie en het opstellen van beleid. In lijn met het ambitiedocument Programma klimaat zijn voor 2021 middelen beschikbaar gesteld voor met name beleidscapaciteit en dat is toereikend. Zoals tevens uit het ambitiedocument blijkt zal dat vanaf 2022 tevens uitvoeringscapaciteit zijn, hiervoor zullen de colleges te zijner tijd naar de raad komen om de benodigde middelen ter beschikking te laten stellen.

– F. Krijtenburg, GroenLinks:

6. Hoe ziet de wethouder de mogelijkheid om klimaatadaptieve acties in alle gemeentelijke uitvoeringsopgaven te waarborgen?

Binnen het programmateam klimaat werken we integraal samen aan duurzaamheidsopgaves, waaronder klimaatadaptatie, en sluiten we aan bij de bestaande en nieuwe plannen en projecten van de gemeente. De nog op te stellen gemeentelijke uitvoeringsagenda is een eerste vervolgactie om ervoor te zorgen dat klimaatadaptatie geborgd wordt in alle gemeentelijke uitvoeringsopgaven.

– M. de Jongh, VVD:

7. Waarom wordt er ingezoomd op de Greenport?

Greenport Noord-Holland Noord is een samenwerkingsverband van ondernemers, overheid en kennisinstellingen dat staat voor het versterken en toekomstbestendig maken van agribusiness in de regio. De agribusiness in Noord-Holland kenmerkt zich door de samenwerking en samenhang tussen alle agri-sectoren: akkerbouw, veehouderij, bollenteelt, tuinbouw en veredeling. Aangezien dit partijen zijn met een aandeel in het bewerkstelligen van een betere waterbalans is het belangrijk de ontwikkelingen van de greenport in het licht van klimaatadaptatie mee te nemen. Daarbij is het voor het voortbestaan van de agri-sectoren zelf ook van belang om klimaatadaptief te ondernemen.

D. Zwart, CDA:

8. Pagina 22, figuur 13. Hondsbossche zeewering nog als zoekgebied voor windenergie klopt dit?

Nee, dit is een foutje, ingehaald door de nieuwe realiteit.

– K. van der Kaaij, D66:

9. Antwoord met betrekking tot vragen over de impulsregeling:

In de Deltafondsbegroting is een reservering opgenomen van €200 miljoen voor de impulsregeling. In de regeling is een verdeelsleutel opgenomen voor de verdeling van dit budget, gebaseerd op inwoneraantal en oppervlakte van de werkregio’s. Voor werkregio Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier is op grond van deze verdeelsleutel maximaal €11,7 miljoen beschikbaar. Dit bedrag zal verdeeld worden over de vijf deelregio’s (Noordkop, West-Friesland, Alkmaar, Noord-Kennemerland Zuid, Zaanstreek-Waterland). Het te verwachten bedrag voor de regio Alkmaar is op basis van inwoneraantal 2,6 miljoen euro. Aanvullend wordt een apart bedrag voor verwacht op Noorderkwartier niveau voor regio overstijgende projecten. Deze bedragen zijn momenteel nog een voorstel. In juni vindt hierover afstemming plaats in de stuurgroep Regio Alkmaar, waarna afstemming in juli volgt in de stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie Noorderkwartier. De werkregio Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier kan van 2021 tot en met 2023 jaarlijks een voorstel doen voor een maatregelenpakket. Hierin worden projecten vanuit regio Alkmaar en dus Bergen meegenomen. Uiteraard dient het maatregelenpakket voor de projecten gebaseerd te zijn op uitgevoerde stresstesten, risicodialogen en uitvoeringsagenda’s (voorliggend stuk), op basis hiervan zal de regio Alkmaar de gelden onderling verdelen over de projecten. In afwachting van de laatste deelregio’s voor de vorming van een uitvoeringsagenda kan de werkregio Samenwerking Klimaatadaptatie Noorderkwartier na de zomer van 2021 komen tot een gezamenlijke aanvraag voor de Impulsregeling. Indien niet ingestemd wordt met dit stuk, kan de gemeente Bergen niet meedoen met de aanvraag. Dit omdat het een gezamenlijke aangelegenheid is van de 28 gemeenten en het Hoogheemraadschap (subsidieaanvraag kan alleen vanuit de totale regio Noorderkwartier). Middels de stuurgroep Regio Alkmaar in juni en de stuurgroep Ruimtelijke Adaptatie Regio Noorderkwartier kan nog input geleverd worden op dit voorstel.