Maand: juli 2020

Rotte plekken in Schoorl

In Schoorl staan enkele panden al jaren te verpauperen. In dit bericht stellen wij de raad op de hoogte van de stand van zaken.

Tijdens de verkiezingen in 2018 heeft de VVD Bergen er al iets in zijn verkiezingsprogramma over gezegd: de rotte plekken van de gemeente. Hierin werd onder andere verwezen naar Monsmarum in Bergen aan Zee, maar ook naar de Melkfabriek en de Koperen Lantaarn in Schoorl.

De Melkfabriek en Heereweg 198, voormalige Fouragehandel Heereweg 190 – 192

In maart hebben we u op de hoogte gesteld van de vorderingen in her dossier Melkfabriek naar aanleiding van een brief aan de raad over ‘Huizenbouw in Schoorl’. We hebben aangegeven dat er inzake dit dossier een aantal uitdagingen zijn door een naastgelegen agrarisch bedrijf en de landelijk spelende stikstofproblematiek (de locatie grenst vrijwel direct aan Natura 2000-gebied de Schoorlse Duinen).
Inmiddels ziet het ernaar uit dat op beide onderwerpen ruimte is ontstaan, waardoor de plannen voor de ontwikkeling verder in procedure gebracht kunnen worden.
Dit geldt ook voor de ontwikkeling van de locatie voormalige fouragehandel aan de Heereweg 190-192 in Schoorl. De opstallen op deze locatie zijn reeds gesloopt.

Koperen Lantaarn Laanweg 55

Een andere rotte plek is de locatie van voorheen voormalig hotel de Koperen Lantaarn. Op deze locatie is na enkele jaren leegstand van het hotel een tijdje een café gevestigd geweest. Nu is deze locatie al enige jaren in bezit van een aannemer in Uitgeest. De aannemer is onlangs met een concreet voorstel gekomen voor een klein appartementengebouw. Dit plan is positief ontvangen en de concept-aanvraag wordt op dit moment beoordeeld door de organisatie.

Afwijzing (toekomstige) corona spoedwet door de gemeente

Op 25 juni 2020 (motie 6) heeft de raad van de gemeente Bergen (N-H) aan het college verzocht om namens de raad haar afkeur uit te spreken richting de Veiligheidsregio, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het kabinet/ministerie van Algemene Zaken.

Begin juli heeft het college gehoor gegeven aan de door de raad aangenomen motie inzake het afwijzen van de (toekomstige) corona spoedwet. Burgemeester Rehwinkel heeft in zijn overleg binnen de Veiligheidsregio het standpunt van de raad besproken. In de brieven zijn onderstaande zaken opgenomen.

Rol gemeenteraad
De wet creëert een directe lijn tussen maatregelen van ministers en de uitvoering daarvan door burgemeesters, dat acht de raad ongewenst. Het kabinet eigent zich verregaande macht toe. De wet ontbeert een solide juridische basis voor het inperken van grondrechten als de vrijheid van vereniging. Met de wet kunnen ministers buiten de kamer om besluiten tot het verbieden van evenementen, het sluiten van scholen en ondernemingen en openbaar vervoer. Het parlement en de democratie staan buiten spel. Met de directe lijn tussen de maatregelen van de minister en de uitvoering door de burgemeester staat ook de gemeenteraad buiten spel.

Alternatieven
De raad is van mening dat verschillende andere partijen, waaronder de Raad van State en de Nationale Ombudsman, reeds hebben aangegeven dat zij grote zorgen hebben over de beoogde wet. De grondrechten worden onvoldoende gewaarborgd. Wanneer een minister zelfstandig belangrijke wettelijke regels gaat opstellen is dat in strijd met de basisprincipes van de democratische rechtstaat, dit is immers de taak van het parlement. Bovendien zijn er voldoende alternatieven: er kan een uitzonderingstoestand uitgeroepen worden.

Maatwerk
De ontwikkelingen in de verspreiding van corona lijken minder op te roepen tot uniforme maatregelen. Er kan worden teruggevallen op lokale noodverordeningen, op basis van richtlijnen van het RIVM, plaatselijk maatwerk en democratische legitimatie.

Pilotonderzoek multifunctioneel gebruik Ruïnekerk afgerond

De gemeente Bergen heeft in samenwerking met de Stichting Ruïnekerk (beheerstichting) en met medewerking van de eigenaar van het gebouw, de Protestantse Gemeente Bergen (P.G.B.) een pilotonderzoek laten uitvoeren naar het multifunctionele gebruik van de Ruïnekerk, ten dienste van de instandhouding van de Ruïnekerk. De uitkomsten van het onderzoek zijn waardevol bij de nog op te stellen kerkenvisie waarbij alle kerkgebouwen in de BUCH meegenomen worden.

Een gezonde exploitatie is een basisvoorwaarde voor de instandhouding van dit belangrijke rijksmonument op de langere termijn. De omzetstructuur is gebenchmarkt en er zijn zowel externe marktkansen als interne verbeterpunten aangereikt. De uitkomsten van het onderzoek stellen de Stichting Ruïnekerk in staat om het concept ‘Ruïnekerk als Levensgebeurtenissenkerk’ te optimaliseren. Dat zal de stichting eerst zelf moeten doen; de gemeente zal daarna weer in beeld komen om randvoorwaarden mogelijk te maken.

De gemeente is voornemens om dit jaar te starten met een dialoog met alle kerkeigenaren in de gemeente Bergen om tot een Kerkenvisie te komen. De benodigde financiering is via de meicirculaire inmiddels binnengekomen.

Aanleiding

De Stichting Ruïnekerk gaf eind 2018 een noodkreet bij de gemeente af; de stichting kampt met een structureel begrotingstekort ondanks het intensieve multifunctionele gebruik. Op termijn vormt dit een gevaar voor de instandhouding van de Ruïnekerk. Het rijksmonument heeft voor de gemeente Bergen NH een grote cultuurhistorische en maatschappelijke betekenis. De Ruïnekerk is bovendien beeldbepalend gelegen in het rijksbeschermd dorpsgezicht Bergen. Het formatieakkoord geeft aan dat de gemeente, in samenwerking met de beheerstichting, zal onderzoeken op welke wijze de Ruïnekerk voor de toekomst behouden kan blijven.

Onderzoek
De gemeente Bergen NH en de Stichting Ruïnekerk hebben in goede samenwerking een onderzoek laten uitvoeren.
HTC Advies uit Almere is als onafhankelijk en kritisch adviseur gevraagd om de huidige situatie op gebruik, beheer en organisatie te analyseren en kwalitatief marktonderzoek uit te voeren en van daaruit met gerichte verbetervoorstellen te komen voor een toekomstbestendige Ruïnekerk.

Conclusie
De liefdevolle inzet van velen leidt jaarlijks tot een respectabele omzet voor de Ruïnekerk in Bergen. De multifunctionele exploitatie van de Ruïnekerk als evenementenlocatie is echter structureel 10K verlieslatend. Dit komt voor een belangrijk deel door de kosten van groot onderhoud, die in principe voor rekening van kerkeigenaar PGB horen te komen en hoger zijn dan een marktconforme huur die de exploitatie kan dragen.

Een meer professionele opstelling van deze vrijwilligers organisatie kan specifieke marktkansen benutten door letterlijk en figuurlijk een opengestelde kerk te presenteren aan de drie complementaire markten: particulier, zakelijk en toeristisch. Voor omzetverhoging is de positionering als ‘Levensgebeurtenissenkerk’ de basis, evenals zinvolle verzakelijking in afspraken met klant/eigenaar PGB en gerichte fondsenwerving. Bewaak het onderscheidend vermogen, maar werk ook samen in de regio (met Horeca, met andere kerken, enzovoorts). Kostenbesparing is mogelijk door het staken van te bewerkelijke (culturele)evenementen en te dure inkoop van dienstverleners.

Er zijn genoeg exploitatiemogelijkheden binnen de contouren van het huidige gebouw. Een uitbreiding van het gebouw -voor zover dat bij een rijksmonument al wenselijk/mogelijk is vanuit cultuurhistorie en beeldwaarde- zal niet terugverdiend worden.
Er is ook geconstateerd dat de Ruïnekerk een buitengewoon kostbaar gebouw is om te onderhouden. Onderhoudskosten voor een doorsnee bijeenkomstgebouw bedragen doorgaans circa 10% van de totale onkosten; bij de ruïnekerk is dit echter minimaal 27%. Het eeuwenoude rijksmonument, met de beeldbepalende ruïne die continue aan de weersinvloeden blootgesteld is, zal voor onderhoudskosten altijd afhankelijk blijven van bijzondere baten uit bijvoorbeeld de vriendenstichting, Rotaryacties en projectmatige restauratiesubsidies. In het voorgestelde verbeterplan wordt nagestreefd dat de onderhoudskosten op termijn minder zwaar op de begroting drukken, maar de kosten zullen dan toch 20% van de onkosten bedragen.
De enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Ruïnekerk gaan eerst zelf, in samenspraak met de Protestantse Gemeente Bergen, de aanbevelingen uit het onderzoek uitwerken tot een vernieuwd concept. De gemeente zal later in het proces vermoedelijk weer betrokken worden met verzoeken om randvoorwaarden mogelijk te maken (bijvoorbeeld gebruiksvergunning).

Bijlage: