Maand: juli 2019

Voortgang dossier Duinrand

In de raadsvergadering van maart 2017 is door het college toegezegd dat er gewerkt zou worden aan een integrale oplossing voor de locatie van manege de Duinrand en omliggende gronden in Egmond Binnen. Dit proces heeft enige tijd stilgelegen. We informeren u vandaag over de voortgang.

Na het aantreden van het nieuwe college in maart dit jaar is door wethouder Valkering gestart met gesprekken om te komen tot de integrale oplossing. In de commissie bestemmingsplannen van mei dit jaar bent u als raad geïnformeerd over de voortgang van deze gesprekken. De afgelopen weken is opnieuw overleg geweest met de huidige huurders van de gronden en opstallen. Uitkomst van deze overleggen is dat nu door de huurders een plan wordt ingediend waarin wordt voorzien in een knip tussen de groepsaccommodatie en de manege. College is voornemens positief op dit plan te besluiten.

Meer passende bestemming

Beide onderdelen krijgen op deze manier hun eigen, meer passende, bestemming met ruimte voor de benodigde bedrijfswoningen. De illegale bewoning van de schuur bij de groepsaccommodatie wordt daarmee ook beëindigd. Na positief besluit op het principeverzoek dat nu moet worden ingediend kan de procedure worden opgestart om te komen tot een nieuw bestemmingsplan. Die procedure duurt minimaal een halfjaar.

Zoals de Raad van State eerder concludeerde is hier door de gemeente juist gehandeld. De gekozen weg van planologische splitsing van de manege en de groepsaccommodatie en nieuw bovengemeentelijke beleid zorgen voor een nieuw feit waardoor nu een woning binnen de manege wel mogelijk lijkt. Het college ziet in de manier waarop dit proces de afgelopen maanden heeft gelopen een mooi en direct voorbeeld van het ‘nieuw vertrouwen’ waar door uw raad en ons college aan wordt gewerkt.

Verkeersdruk op de Huismansweg en Bregtdorp

  • Aanleiding

Naar aanleiding van de verkeersoverlast op de Huismanweg en omliggende straten (Bregtdorp) is op 11 april is een motie ingediend. In de motie is het college gevraagd om het “voormalige sportveld” aan de Sportlaan in Schoorl open te stellen en toegankelijk te maken op drukke dagen. Geconstateerd werd dat het overloopparkeerterrein aan de Molenweg onvoldoende capaciteit had op zondag 7 april, de eerste dag van het jaar met zomers weer.

Het parkeerterrein heeft voldoende capaciteit voor de bezoekers van de aldaar gehouden wekelijkse kofferbakmarkt. Het parkeerterrein is te klein als er naast de kofferbakmarkt nog andere evenementen worden georganiseerd of als het is een mooie zomerdag is met veel bezoekers.

  • Plan Buitenduin

De gevraagde maatregelen komen grotendeels overeen met het plan Buitenduin, de herinrichting van het noordelijk deel van het Groene Hart in Schoorl. Om dit plan uit te voeren, is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Omdat dit bestemmingsplan nog niet gereed is en de gevraagde maatregelen in strijd zijn met het nu geldige bestemmingsplan, is het niet mogelijk om nu een omgevingsvergunning uit te geven voor een tijdelijk parkeerterrein op deze locatie. Ook moet voor speelbaan van de jeu de boules vereniging een oplossing worden gevonden omdat deze op de plek ligt van het (tijdelijke) parkeerterrein.

De gevraagde maatregelen kunnen daarom nu nog niet worden uitgevoerd.

  • Tijdelijke maatregelen

Om de parkeeroverlast in Bregtdorp te beperken, heeft het college op vier zondagen en op paasmaandag (tot en met 12 mei) verkeersregelaars ingezet op de Molenweg. Deze verkeersregelaars hadden tot taak om, als het overloopterrein vol dreigde te lopen, bezoekers op de kruising van de Molenweg met de Laanweg tegen te houden en door te verwijzen richting het centrum van Schoorl. Bestemmingsverkeer voor de camping en bewoners van de Huismanweg en omgeving konden wel doorrijden.

Door de organisatie van de kofferbakmarkt zijn verkeersregelaars ingezet om het verkeer op het parkeerterrein te regelen. Ook is er extra handhaverscapaciteit beschikbaar geweest om foutparkeren langs de Molenweg tegen te gaan.

  • Resultaten

Op de eerste zondagen zijn er wat aanloopproblemen geweest waardoor er toch enige verkeersoverlast is geweest. Verkeer naar het centrum van Schoorl verwijzen is, ook op drukke dagen, heel beperkt noodzakelijk geweest. Maximaal een uur per dag is verkeer door de verkeersregelaars naar het centrum van Schoorl (o.a. de parkeerplaatsen aan de Sportlaan) doorverwezen. Het tijdstip waarop moest worden doorverwezen verschilde wel sterk.

  • Vervolg

Met de organisatie van de kofferbakmarkt zijn afspraken gemaakt over de inzet van hun verkeersregelaars. Nadruk ligt op het voorkomen van overlast op de Molenweg, op de Huismansweg en in Bregtdorp tot en met 29 september. Na 29 september worden er geen kofferbakmarkten meer georganiseerd.

Inzet van verkeersregelaars is, omdat het strandseizoen in oktober vrijwel voorbij is, na deze datum niet meer noodzakelijk.

Volgens de planning is het bestemmingsplan volgend jaar gereed en kan het plan Buitenduin worden uitgevoerd. Als onderdeel van de planvorming wordt de jeu de boules verplaatst naar wat nu gebruikt wordt als overloopterrein. Dit wordt in het bestemmingsplan gewijzigd en daar kan dan niet meer worden geparkeerd. Het parkeren komt nu achter de voormalige Rabobank locatie. Hier wordt een parkeerterrein gerealiseerd, de toegang is vanaf de Sportlaan. Alleen voor de twee rijverenigingen, de Teun de Jager school, de molenaars en de te verplaatsen jeu de boules vereniging worden nog enkele parkeerplaatsen op het overloopterrein aan Molenweg in stand gehouden. In totaal gaat het hier om 32 parkeerplaatsen, alleen voor gebruik door deze organisaties.

Door deze realisatie zal de verkeersdruk op de Huismansweg en Bregtdorp door parkeerders aanzienlijk verminderen.

Gemeente weigert Vergunningsaanvraag Lidl, Dorpsplein 29 Bergen

De gemeente heeft de aanvraag van de Lidl voor het vestigen van een supermarkt in Dorpsplein 29 op basis van art. 3.3 van de WABO geweigerd. Dit artikel geeft aan dat als je een weigeringsgrond hebt om te weigeren je dit dan ook moet doen. De aanvraag is geweigerd omdat niet kan worden voldaan aan de parkeernorm in het bestemmingsplan.

Indien Lidl een aangepaste aanvraag indient waarvoor de gemeente geen weigeringsgrond heeft dan zal deze aanvraag op basis van het eerder genomen voorbereidingsbesluit worden aangehouden. Aan de hand van dit besluit kan de gemeente de vestiging van de Lidl tegenhouden.  De gemeente start met de voorbereidingen van het maken van een nieuw bestemmingsplan voor de betreffende locatie.

Aanbesteding De Beeck

Deze raadsmemo gaat over de situatie rondom de aanbesteding van De Beeck en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Inleiding
  2. Marktsituatie
  3. Situatie De Beeck
  4. Conclusie

1.     Inleiding

De Europese aanbesteding van De Beeck is op 26 juni 2019 gesloten.

Van de vier geselecteerde partijen hebben er drie zich afgemeld. De drukte met andere projecten in combinatie met de complexe opgave werd als reden aangevoerd.

Eén partij heeft wel een inschrijving gedaan, en heeft de ontwerp- en engineeringsopgave serieus ter hand genomen. Zij hebben echter geen volledige (en daarmee ongeldige) inschrijving gedaan vanwege het ontbreken van een inschrijfbedrag, en hebben daarnaast een aantal afwijkingen/voorwaarden neergelegd:

  • Er zal geen aanbieding passend binnen het budget gedaan kunnen worden;
  • Zij voelen hebben twijfels rond het hergebruiken van de bestaande fundering en bassins en zien hier ook risico’s die ze willen vermijden en in ieder geval niet verantwoordelijk voor willen worden;
  • Het eventueel toch hergebruiken van de fundering brengt functionele beperkingen met zich mee, zorgt ervoor dat de ongeïsoleerde vloeren en bassins niet optimaal geïsoleerd kunnen worden (duurzaamheid).

Kortom, er is slechts één inschrijving van een partij, waarmee nog gesprekken noodzakelijk zijn, die voor een nieuwe fundering opteert en waarvan het inschrijfbedrag het gestelde budget zal gaan overschrijden.

2.     Marktsituatie

De bouwmarkt is momenteel zeer overspannen. Er is sprake van hoogconjunctuur en de bouwprijzen lopen al enkele jaren extreem hard op. Er is schaarste aan materiaal en aan vakmensen die het werk kunnen uitvoeren. Aannemers hebben een goed gevulde orderportefeuille en concentreren zich op projecten die weinig risicovol zijn (bijvoorbeeld woningen) en waar goede marges mee te behalen zijn. Riskante of moeilijke projecten (waar bijvoorbeeld het vakmanschap veel kritischer luistert of de procedures onzekerheden bevatten) laat men liggen. De wereld van zwembaden is nog veel lastiger omdat er maar enkele partijen op de markt actief zijn die dit werk kunnen doen. Deze partijen zitten reeds vol met werk en hebben de grootste moeite vakmensen, onderaannemers en leveranciers aan zich te binden, of moeten daar de hoofdprijs voor betalen.

Een analyse van recente aanbestedingen in Nederland, waarbij we ons omwille van de vergelijkbaarheid beperken tot zwembaden, levert het volgende beeld op:

  1. Zwembad Hilvarenbeek. Aanbesteding mislukt. Geen enkele marktpartij was bereid dit uit te voeren voor het meegegeven budget en de aanwezige risico’s.
  2. Zwembad Raalte. Aanbesteding moeizaam en met veel inspanning vanuit opdrachtgeverszijde afgerond met slechts één inschrijving. Er zijn een aantal aanpassingen doorgevoerd.
  3. Zwembad Katwijk. De aanbesteding verliep zeer moeizaam. Alle 5 gegadigden hadden aangekondigd zich terug te trekken, waarop er aanpassingen aan de uitvraag zijn doorgevoerd. Uiteindelijk zijn er 2 inschrijvingen gedaan.
  4. Zwembad Gilze-Rijen. Aanbesteding mislukt waarna een onderhandelingsprocedure is gestart.
  5. Zwembad Arnhem. Aanbesteding mislukt. Slechts twee inschrijvingen die beide 30% boven budget lagen.
  6. Zwembad Eindhoven. Aanbesteding mislukt. Slechts één inschrijving die maar liefst 80% boven budget lag.
  7. Zwembad Nunspeet. De aanbesteding leverde slechts twee gegadigden op, waarvan er één een inschrijving heeft gedaan.

Het beeld is dus door heel Nederland heen vergelijkbaar en niet locatie gebonden. Dit is een omgekeerde situatie ten opzichte van de crisisjaren 2009-2015, waarin elke aanbesteding talloze geïnteresseerden opleverde en het gebruikelijk was dat er inschrijvingen plaatsvonden tot wel 30-40% onder de geraamde kosten. Rekenkundig is dit op basis van actuele materiaal- en arbeidsprijzen niet te verklaren. Door een (volledig) gebrek aan concurrentie zorgt de marktwerking voor extreme prijsafwijkingen.

De nieuwe werkelijkheid is dus dat het realiseren van (zwembad)projecten veelal meer kost dan begroot, en dat het project daarnaast interessant genoeg en niet te moeilijk gemaakt moet worden voor de aannemers, wil men niet voor andere projecten kiezen. Deze situatie zal de komende jaren niet snel veranderen.

3.     Situatie De Beeck

De gemeente Bergen heeft een Europese aanbesteding met voorafgaande selectie gehouden voor het ontwerpen en realiseren een nieuw multifunctioneel sportcomplex.

Aangezien er slechte één ongeldige inschrijving is gedaan op 26 juni 2019 heeft de gemeente juridisch gezien een tweetal opties om te pogen het project alsnog tot ontwikkeling te brengen:

  1. Het project opnieuw aanbesteden;
  2. Door middel van een onderhandelingsprocedure alsnog een geschikte aannemer selecteren aan wie de opdracht gegund kan worden.
  1. Het project opnieuw aanbesteden

Bij het opnieuw aanbesteden mag het project niet in dezelfde vorm opnieuw op de markt gebracht worden. De gemeente heeft dan de wettelijke verplichting substantiële wijzigingen in het project door te voeren, zodat het als een nieuw project gekwalificeerd kan worden.

Dit is veelal een zeer lastig proces en zal geen oplossing bieden. De belangstelling vanuit de overspannen markt zal bij een aangepast project waarschijnlijk nauwelijks anders zijn.

  • Onderhandelingsprocedure uitvoeren

Bij de onderhandelingsprocedure mag de gemeente met de meest gerede partij onderhandelen over het project. Hierbij heeft de gemeente juist de verplichting geen substantiële wijzigingen in het project door te voeren, zodat er geen afbreuk wordt gedaan aan de concurrentiepositie van de partijen die in de eerdere procedure meededen of hadden willen meedoen.

De onderhandelingsprocedure mag gevoerd worden indien er geen één of geen één geschikte inschrijving is ontvangen. De aankondiging van de gegunde opdracht met vermelding van de redenen waarom voor deze procedure is gekozen moet gepubliceerd worden.

Gezien de situatie staat de deur open naar een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking. Er kunnen dan (onderhandelings) gesprekken gevoerd worden met de meest gerede partij.

4.     Conclusie

De aanbesteding van De Beeck verloopt helaas moeizaam maar past in de huidige tijdsgeest.

Er heeft slechts één partij ingeschreven met een serieus en doordacht ontwerp. De

inschrijver wil dit plan afprijzen nadat er een aantal essentiële ontwerpkeuzes zijn gemaakt.

De keuzes zullen de mate van overschrijding van het budget bepalen.

Het inkoop- en projectteam heeft ons college geadviseerd de onderhandelingen met de

enige inschrijver zo snel mogelijk op te starten. Dit zal ertoe leiden dat er in augustus 2019

een volledig uitgewerkt ontwerp ligt met een bijbehorende prijs. Dit ontwerp komt dan in:

  • September in het college
  • Oktober in de commissie
  • November in de gemeenteraad

Daarnaast wordt met de verzekeringsmaatschappij gesproken om het te informeren over de voortgang en over het standpunt van de meest gerede partij inzake de fundering.

Telpunten monitoring aansluiting Heiloo A9

Ter hoogte van de Lagelaan in Heiloo komt een nieuwe aansluiting op de A9. Verkeer richting Egmond aan Zee kan ook van deze aansluiting gebruik maken. De bedoeling is dat dit verkeer via Heiloo naar Egmond aan Zee rijdt en niet via de Vennewatersweg naar Egmond Binnen. Om dit te kunnen monitoren zijn telpunten ingericht op relevante wegen.

Ter hoogte van de Lagelaan in Heiloo komt een nieuwe aansluiting op de A9. De aansluiting sluit aan op de Kennemerstraatweg en er komt aan de oostzijde van de A9 een verbinding naar de Kanaalweg om het bedrijventerrein Boekelermeer te bereiken. De nieuwe aansluiting is onder meer bedoeld om de verkeersveiligheid in Heiloo te vergroten en de verkeersdruk door de nieuwe ontwikkelingen (Melco, Zuiderloo, Zandstroom en Varne Buiten) op het bestaande wegennet in Heiloo niet te vergroten. In Heiloo worden aanvullende verkeersremmende maatregelen genomen om extra verkeersdruk op het bestaande wegennet te voorkomen.

Verkeer richting Egmond aan Zee kan ook van deze nieuwe aansluiting gebruik maken. Om de overlast van dit verkeer zoveel mogelijk te beperken is het de bedoeling dat dit verkeer via de Vennewatersweg (Heiloo), het Malefoort (Heiloo) en de (Heilooer) Zeeweg richting Egmond aan Zee gaat en niet via de Vennewatersweg richting Egmond – Binnen rijdt.

Het Malefoort en de (Heilooër) Zeeweg kunnen de eventuele extra verkeerdruk beter verwerken dan de lokale wegen in Egmond – Binnen.

Verkeersmaatregelen

Uit, met behulp van een verkeersmodel, uitgevoerde berekeningen blijkt dat de extra te verwachten verkeersstroom vanaf de nieuwe aansluiting van de A9 richting Egmond aan Zee via Egmond Binnen erg klein is en dat het grootste gedeelte via het Malefoort en de Zeeweg richting Egmond aan Zee gaat. Dit betekent dat extra maatregelen om verkeer in Egmond – Binnen te weren naar verwachting niet noodzakelijk zijn.

Om te kunnen zien of er geen extra verkeer vanaf de nieuwe aansluiting van de A9 door Egmond – Binnen rijdt, zijn er extra telpunten ingericht op wegen in Heiloo en in de omgeving van Egmond – Binnen en Egmond aan den Hoef.

Telpunten

Om de eventuele extra verkeersdruk a.g.v. de nieuwe aansluiting van de A9 bij Heiloo te kunnen meten, zijn op relevante locaties in Heiloo, in Egmond – Binnen, op de Vennewatersweg en op de (Heilooër) Zeeweg telpunten ingericht.

In onderstaande tabel zijn de telpunten aangegeven:

Plaats Locatie Begindatum meting
Egmond – Binnen Sint Adelbertusweg dec. 2013
  bij Herenweg 38 sept. 2012
  Vennewatersweg nabij huisnummer 26 april 2016
  de Herenweg tussen de N512 en het Luilaantje dec. 2016
  Zeeweg tussen Heiloo en Egmond aan den Hoef apr. 2016
Heiloo het Malefoort tussen de Boswinde en de Ronge/Boekenstein apr. 2014
  4 telpunten op de Kennemerstraatweg (nabij huisnummer 582, nabij huisnummer 275, nabij huisnummer 161 en nabij huisnummer 466 mei 2014

Doordat de telpunten ruim voor de aanleg van de aansluiting van de A9 zijn geplaatst, is de verkeerssituatie voor de openstelling van de aansluiting bekend en is het effect van de aansluiting op de verschillende verkeersstromen bekend.

Zodra de aansluiting gerealiseerd is, kan het effect van de nieuwe afrit worden bepaald en indien nodig kunnen maatregelen worden genomen om verkeer niet via de Vennewatersweg maar via de (Heilooer) Zeeweg richting de kust te laten rijden.

Tiny Houses

Het college heeft een positieve grondhouding uitgesproken richting de ontwikkeling van Tiny Houses in Schoorl.

Tijdens de verkiezingen stonden Tiny Houses op de agenda van alle politieke partijen. In het formatieakkoord ‘Nieuw vertrouwen’ heeft Tiny House een plek verkregen. Als actiepunt is opgenomen: binnen duidelijke kaders ruimte creëren voor nieuwe woonvormen zoals woongroepen, levensloopbestendige woningen, Tiny Houses, CPO en wooncoöperaties.

Tiny House is één van de oplossingsrichtingen in het huisvesten van verschillende doelgroepen.

Tiny House heeft over het algemeen een idealistische instelling en levert daarmee een bijdrage aan diverse klimaatdoelstellingen.

Begin januari 2019 hebben Tiny House Nederland en de Wooncoöperatie Tiny House Schoorl i.o. in een brief aan de gemeente om een intentieverklaring gevraagd. Zij willen graag subsidie bij de provincie aanvragen die ze gebruiken voor verdere ontwikkeling van hun idee om Tiny Houses te realiseren in Schoorl middels een CPO- project.

Zij vragen aan de gemeente om uit te spreken dat de gemeente een positieve grondhouding heeft ten aanzien van de ontwikkeling van Tiny Houses in Schoorl.

Op 9 juli 2019 heeft het college een positieve grondhouding uitgesproken.