De afgelopen periode heeft de gemeente verdere invulling gegeven aan de Dorpsvisie Egmond-Binnen. We geven u een overzicht van voortgang. Een van de onderwerpen in de dorpsvisie is wonen. Een extern bureau heeft hiervoor onderzoek gedaan naar de leefbaarheid. Via deze nieuwsbrief informeren wij u hierover. Ook informeren wij u over de invulling van ontmoetingsplekken met de gemeente in de verschillende kernen van Bergen.
Uitvoering Dorpsvisie Egmond-Binnen
De Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen (VDEB) heeft de gemeente in 2015 gevraagd om een nieuwe visie, specifiek gericht op Egmond-Binnen, te ontwikkelen. De gemeente heeft aangegeven dit te willen, maar wel in samenwerking met de inwoners. In 2015 en 2016 hebben vele inwoners nagedacht over de nieuwe Dorpsvisie. De gemeente heeft hierin gefaciliteerd door aanwezig te zijn in Egmond-Binnen en samen met inwoners inhoud en vorm gegeven aan de Dorpsvisie. Hiervoor is een locatie ingericht in het schoolgebouw aan de Heereweg welke tijdelijk leeg stond: de Thuiskamer-locatie. Na afronding van de dorpsvisie is besloten om alle activiteiten naar dorpshuis de Schulp te verplaatsen.
Na afronding van de dorpsvisie is in het dorp nagedacht over de uitvoering van de visie. Het bestuur van de VDEB heeft tijdens de Algemene Ledenvergadering op 10 april 2018 een peiling gehouden onder de aanwezigen, waarin zij konden prioriteren per thema, welk onderdeel zij het belangrijkst vinden om op te pakken. Dit heeft geleid tot een uitvoeringsprogramma. De VDEB heeft de gemeente gevraagd om hierin te ondersteunen. Bepaalde onderdelen kunnen door de inwoners/ondernemers zelf uitgevoerd worden en sommige onderdelen worden uitgevoerd in samenwerking tussen de gemeente en de VDEB. Per thema zijn er werkgroepen actief die de verschillende onderwerpen oppakken.
In het uitvoeringsprogramma wordt ook een planning aangegeven. Na vaststelling van het Uitvoeringsprogramma kan de VDEB in de raad vertellen over de voortgang, als daar behoefte aan is.
Maar ook in de tussentijd is al veel opgepakt.
Welzijn: In Egmond-Binnen is vanuit de VDEB een werkgroep welzijn actief. Zij hebben lokale welzijnsinitiatieven opgestart, waaronder mama café en spiritueel café. De vrijwilligers geven aan problemen te hebben ondervonden met de verhuizing vanuit de ontmoetingsplek aan de Heereweg (Thuiskamer) naar de Schulp. De herstart in de Schulp is moeizaam, deelnemers moeten de weg weer vinden. De verhuizing heeft een wissel getrokken op de vrijwilligers. De werkgroep gaat in aangepaste vorm verder.
In de Egmonden vindt welzijnsoverleg plaats met verschillende partijen. Binnen Egmond is het digitale platform ‘Kopje Suiker’ actief. Dit is een platform voor vraag en aanbod van diensten. In het welzijnsoverleg is geconstateerd dat een digitaal platform soms als hindernis ervaren wordt. Daarom is er een prikbord voor ‘vraag en aanbod van hulp’ in de Schulp gerealiseerd.
Ontmoetingspunt in het centrum: ’t Brinkje
Een van wensen van het dorp was de realisatie van een centraal punt in het dorp waar de inwoners samen kunnen komen. Het centrale plein in het dorp werd ervaren als een onaantrekkelijke plek. Op initiatief van een enthousiaste groep inwoners is een bank gemetseld met het originele wapen van Egmond Binnen hierin verwerkt. Naast vrijwilligers uit het dorp hebben lokale bouwondernemers, horeca en de gemeente geholpen met de realisatie van een nieuwe inrichting van het pleintje. De bank is op 22 juni feestelijk geopend door wethouder Houtenbos.
Woningbouw: In de Dorpsvisie Egmond-Binnen 2017-2027 geven de inwoners van Egmond-Binnen aan dat zij willen wonen in een dorp dat sociaal, vitaal en toekomstbestendig is. Er vindt een sterke vergrijzing van onze inwoners plaats. Het aandeel gepensioneerden in de gemeente is relatief het één na hoogste van Nederland (NHD, 19 november 2018). Ook in Egmond-Binnen zie je dat terug in de bevolkingssamenstelling. De komende jaren neemt het aantal ouderen verder toe. Bovendien trekken jongeren weg. De vergrijzing en het wegtrekken van jongeren heeft grote gevolgen voor Egmond-Binnen. Het draagvlak voor voorzieningen en het verenigingsleven neemt af. De afgelopen periode zijn in Egmond-Binnen geen woningen gebouwd. Voor degene die wel in Egmond-Binnen willen blijven wonen is er nauwelijks betaalbaar aanbod.
De inwoners zien woningbouw dan ook als een noodzaak om de vitaliteit van het dorp te behouden. Er moet een achterstand worden ingehaald en de vraag is hoeveel woningen de komende periode wenselijk zijn in Egmond Binnen. Het Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen 300 wil graag dat er op korte termijn 300 woningen worden gebouwd in Egmond Binnen.
Leefbaarheidsonderzoek ‘Geef Egmond-Binders de ruimte’
Onderzoeksbureau Atrivé is gevraagd te onderzoeken of en in welke mate het bijbouwen van woningen haalbaar is en in welke mate woningbouw kan bijdragen aan het behoud van vitaliteit van Egmond-Binnen. Het onderzoek is opgebouwd uit een kwantitatief onderzoek, waarbij gekeken is naar de demografie, leefbarometer, verhuisbewegingen, jongerenonderzoek en een voorzieningentoets.
Het vraagstuk wordt vanuit verschillende perspectieven bekeken. De vraag naar wonen en vitaliteit is afkomstig van de inwoners van Egmond-Binnen. Met een divers samengestelde kopgroep is in de afgelopen maanden samen vorm gegeven aan het onderzoek. In de kopgroep waren de Vereniging Dorpsbelangen Egmond –Binnen, het Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen 300, de Ondernemersvereniging Jong Egmond-Binnen, Stichting Huurdersoverleg De Egmonden, Kennemer Wonen en de gemeente vertegenwoordigd.
Op 28 juni 2018 is ‘de avond van Egmond-Binnen’ gehouden, waarin samen met de Egmond-Binders is gekeken naar de toekomst: waar ligt de behoefte en waar zijn de mogelijkheden? Tijdens deze avond zijn de woonbehoefte van zowel jongeren als ouderen in Egmond-Binnen uitvoerig aan bod gekomen. Ook is er gesproken over potentiele woningbouwlocaties zoals ‘het landje van van der Molen’ en de ‘kerklocatie’. Deze uitkomsten tezamen zijn verwerkt in het rapport ‘Geef Egmond-Binders de ruimte’ waarin Atrivé aanbevelingen doet voor acties.
Uit dit onderzoek komt naar voren dat sommige zaken door inwoners zelf kunnen worden opgepakt, andere zaken passen wellicht in lopende beleidsontwikkelingen van de gemeente en/of kunnen worden versneld en weer andere ideeën vragen om echte investeringen van marktpartijen en de woningcorporatie:
- Gemeente/provincie: biedt ruimte voor ontwikkelingen in Egmond-Binnen, geef Egmond- Binnen een voorrangspositie.
- Als je wilt bouwen in Egmond-Binnen, doe het dan nu. Stel morgen een aanjager aan.
- Realiseer een gemengd woningbouwprogramma dat alle doelgroepen bedient.
- Ga gefaseerd aan de slag: faseer de plannen in haalbaarheid. 100 extra woningen is het streefgetal wat uit dit onderzoek komt.
- Geef ruimte voor pilots vanuit marktpartijen.
- Stuur op realisatie, monitor de voortgang, stel bij waar nodig.
- Promoot Egmond-Binnen in samenspraak met de initiatiefnemers.
- Maak prestatieafspraken met Kennemer Wonen om de slaagkansen van de diverse doelgroepen binnen de sociale huur, waaronder die van jongeren en ouderen, te faciliteren.
- Verken met Kennemer Wonen de mogelijkheden voor nieuwbouw in de sociale huur.
- Benut de passie van de Egmond-Binders voor hun dorp via o.a. Collectief Particulier
Opdrachtgeverschap.
- Stimuleer doorstroming.
Om uitvoering te kunnen geven aan de adviezen die Atrivé ons middels dit rapport meegeeft is het van belang dat we de samenwerking met de inwoners voortzetten. Hoe kunnen we de vitaliteit van het dorp behouden? De gemeente Bergen promoot de passie van Egmond-Binders voor hun dorp en de initiatieven die hier uit voortkomen. Als gemeente Bergen blijven we het gesprek met de inwoners voortzetten en faciliteren daar waar nodig is. Hiernaast wordt in de gemeente begin december gestart met een ‘ taskforce wonen’ waarin gekeken wordt welke nieuwbouwlocaties snel tot ontwikkeling kunnen komen.
Naast het onderzoek van Atrivé heeft een groep inwoners op eigen initiatief een enquête uitgezet binnen Egmond-Binnen. De resultaten van dit onderzoek zijn op 18 oktober jongstleden gepresenteerd aan de raad. De resultaten uit deze enquête komen overeen met de uitkomsten van het Atrivé onderzoek: Egmond-Binnen heeft behoefte aan woningbouw.
Donderdag 28 februari wordt een presentatie gegeven aan de raad over de bevindingen, conclusie en vervolgstappen van dit onderzoek. Het onderzoek is als bijlage bij deze nieuwsbrief opgenomen.
Het haventje ’t Stet: Al geruime tijd wordt gekeken naar de mogelijkheid voor het ontwikkelen van het haventje ’t Stet aan de Kloosterweg. Dit is een terrein dat van oudsher als haven is gebruikt en zich in de Monnikenroute bevindt. De gemeente heeft geïnvesteerd in een kanosteiger, omdat het haventje deel uit maakt van de kanoroute. De wens is om ook het terrein opnieuw in te richten.
Op het terrein bevindt zich de huidige huisvesting van de Rode Kruis vereniging. Het terrein kan alleen een nieuwe inrichting krijgen op het moment dat er een nieuw terrein voor het Rode Kruis wordt gevonden. Het Rode Kruis heeft aangegeven in het kader van het historisch belang van het terrein te willen meewerken aan een verhuizing. Zij hebben een programma van eisen opgesteld. Er is gekeken naar integratie op het brandweerterrein in Bergen (Elkshove). Hier is echter geen geschikte opslag voor de spullen. Ook is gekeken naar een plek binnen de herbouw van de Beeck. Het Rode Kruis is benaderd om de mogelijkheden te inventariseren.
Vooralsnog is een geschikte oplossing nog niet gevonden. Er zijn gesprekken met het Rode Kruis, de buurt van ’t Stet, de VDEB, de abdij en de kerk over wat gewenst en mogelijk is.
Vaste ontmoetingsplek met de gemeente
Thuiskamer locatie Egmond-Binnen
In 2015 is de gemeente naar aanleiding van een vraag van de Vereniging Dorpsbelangen Egmond Binnen (VDEB) gestart met het project Thuiskamer Egmond Binnen.
Een leeggekomen locatie van de school aan de Herenweg is gebruikt als uitgangslocatie voor het project Thuiskamer. De ruimtes zijn ingericht als ontmoetingsplek, informeel, maar ook een formele mogelijkheid om te vergaderen. De locatie is tijdens het project alle dagen van de week in gebruik geweest door de projectgroep. De locatie aan de Herenweg is door de gemeente opnieuw verhuurd aan kinderopvangorganisatie Forte.
Na beëindigen van de Dorpsvisie is onderzocht hoe we verder gaan met de locatie Thuiskamer. Een plek waar laagdrempelig bij elkaar gekomen kan worden, is belangrijk voor het dorp. Besloten is alle activiteiten van de Thuiskamer te centreren in de Schulp.
Participatie op locatie: Thuiskamer in gemeente Bergen
Maatschappelijke ontwikkelingen laten zien dat onze inwoners op andere wijze betrokken willen zijn bij gemeentelijke ontwikkelingen. Dat vraagt van de gemeentelijke organisatie om de regierol los te laten of te delen. Hierbij verandert de werkwijze van de gemeente naar samenwerkingspartner. Wij faciliteren en ondersteunen initiatieven.
Een faciliterende overheid is een nieuwe manier van werken. In de werkorganisatie BUCH is het project faciliterende overheid gestart. Ondersteunend aan de nieuwe manier van werken is de aanwezigheid van de organisatie in de wijk. De verdere ontwikkeling van ontmoetingsplekken: thuiskamers in de gemeente Bergen is hier onderdeel van. Dit vraagt per kern, misschien wel per wijk, om een andere benadering. Dit past bij het concept Thuiskamer: het zijn geen stenen, het is een werkwijze; Anders denken, anders spreken, anders doen.
Om hiermee bekend te raken is in 2015 gestart met de pilot ‘Thuiskamer Egmond- Binnen’. Er zijn in Egmond een aantal lessen geleerd die we gaan toepassen in nieuwe situaties. De basis voor de ontwikkeling van de Thuiskamer is het inrichten van ontmoetingsplekken. We hebben vaste ontmoetingsplekken in de kern Bergen, Egmonden en Schoorl ontwikkeld. De ontmoetingsplekken zijn gekoppeld aan de locatie van het sociaal team. Afhankelijk van de vraag in de wijk wordt de bezetting van de ontmoetingsplek ingevuld. Gaandeweg worden meer bedrijfsonderdelen betrokken. De gebiedsregisseurs sluiten al aan bij deze ontmoetingsplekken.
Bij grote ruimtelijke ordening of civiele werken –projecten is de betrokkenheid van de omgeving van groot belang. Het is de leefomgeving van de inwoners, ondernemers en verenigingen. Naast het gebruik van digitale middelen heeft de fysieke aanwezigheid van de gemeente een grote toegevoegde waarde. Inwoners willen vaak en graag hun persoonlijke verhaal delen met iemand die de gemeente vertegenwoordigt. Er wordt in de nabijheid van het project een projectbureau georganiseerd. Inrichting is afhankelijk van het type project.
Zo is in het kader van het project ‘herontwikkeling van de openbare ruimte dorpshart Schoorl’ gelegenheid voor ontmoeting met de gemeente gerealiseerd in woonzorgcentrum de Sanderij in Schoorl. Inwoners kunnen elke woensdag op bepaalde tijden binnenlopen en tekeningen zien en hun ideeën aangeven. Naast inloop kan dit ook op afspraak.
Bijlage: